Keresés
Magyar Nemzet
2021. április 21., szerda, Konrád napja
HÍR TV – KEMÉNYMAGMost Jakab Péter bohóckodott egy sort.
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/betiltottak-a-nonapi-feminista-felvonulasokat-madridban-9480257/

Betiltották a nőnapi feminista felvonulásokat Madridban

Nem tarthatják meg idén a madridi nők a március 8-i felvonulásokat. A kormány a héten úgy döntött, hogy a járvány miatt betiltja a feminista tömegrendezvényeket, melyek tavaly jelentősen hozzájárultak a vírus elterjedéséhez. A feminista szervezetek fellebbeztek a határozat ellen, ám a Madridi Legfelsőbb Bíróság vasárnap reggelre több kérelmüket visszautasította.

Nem lesznek idén nőnapi tüntetések Madridban – így döntött a kormány után a Madridi Legfelsőbb Bíróság is. A spanyol nők a feminizmus jegyében minden év március 8-án nagyszabású megmozdulásokat tartanak szerte Spanyolországban.

Tavaly nem tiltották be ezeket a tömegrendezvényeket, melyek végül jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy Spanyolország a koronavírus-járvány első hullámának idején Európa legfertőzöttebb országává vált.

A 8M néven ismertté vált nőnapi felvonulásokat idén is meg akarták rendezni. Az egyesületek közel száz petíciót küldtek a kormányhoz, melyek felülvizsgálata után úgy döntöttek: a közegészségügy védelme érdekében idén nem engedélyezik a gyülekezést a spanyol fővárosban. A feminista szervezetek fellebbeztek a határozat ellen, majd transzparensekkel vonultak ki a Madridi Legfelsőbb Bíróság épülete elé, hogy követeljék a tilalom feloldását, mert szerintük a kormány ezzel megsérti a gyülekezéshez való jogukat.

A bírák vasárnap reggelre elutasítottak több kérelmet is azzal az indokkal, hogy a „jelenlegi járványügyi helyzetben a gyülekezési jogot felülírja az emberek egészséghez és élethez való joga”. Várhatóan a többi kérvény is hasonló sorsra jut.

Az ország néhány régiójában eközben engedélyezték ugyan a tüntetéseket, de az eddigieknél szigorúbb létszámkorlátozás és egészségügyi előírások mellett. A kormány női tagjai, köztük Yolanda Diaz munkaügyi miniszter megértést és együttműködést kér. Úgy fogalmazott:

„nekünk, feministáknak példamutatóknak és felelősségteljeseknek kell lennünk és be kell tartanunk az egészségügyi szabályokat”.

A spanyolországi városvezetők arra biztatják a hölgyeket, hogy jogaikat ezúttal más eszközökkel képviseljék. Tűzzék ki a feminizmust jelképező lila zászlót otthonukra, vegyenek részt online rendezvényeken és március 8-án este tapsoljanak együtt úgy, ahogyan tette azt az ország esténként tavaly tavasszal, így tisztelegve az egészségügyi dolgozók előtt.

 

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Törvénysértések és mulasztások

Oklevelekkel is visszaélhettek
Az SZFE előző vezetésének időszakából származó dokumentumok szerint az egyetem gyakorlatilag bárkinek kiállíthatott oklevelet.

Szövetségépítés szükséges

„Ácsoltak maguknak egy jogállamisági színpadot”
Egy világjárvány idején a tagállamoknak nem egymás kritizálása a feladatuk – mondta lapunknak Varga Judit.

Kiemelt

Világszerte elismerik a Fudan Egyetem teljesítményét
Egyeztetne a fővárossal az innovációs és technológiai miniszter a Fudan-projektről.

Poszt-trauma

Szegény, szegény feketék…
Megint tálalva van egy beszámoló a „rendőri túlkapásról”, meg a „rendszerszintű rasszizmusról”.

Poszt-trauma

Hatalmas pofont kapott a baloldali ellenzék
Legyünk résen!

Poszt-trauma

Nincs kormányzati megszorítás!
Nem Karácsonyék védik meg Budapestet, hanem tőlük kell megvédeni.

Aktuális

Egy úr a pokolban is úr, a sofőr meg az önvezető autóban is sofőr
Íme a kínai luxusmárka L-Concept tanulmánya egy kormánykerék nélküli önvezető luxuslimuzin.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!