Bővül az uniós biztos bűnlajstroma, Ursula von der Leyen tovább vizsgálódik

Újabb eset látott napvilágot, amikor Phil Hogan, az Európai Bizottság ír biztosa megsérthette a karanténszabályokat. A kereskedelempolitikáért felelős bizottsági tag kedd este interjút is adott az ügyben, ám az ott elhangzottak csak rontottak a helyzetén. Hogant hazánk előző uniós biztosa, Navracsics Tibor is ismeri, aki szerdai véleménycikkében azt írja az üggyel kapcsolatban: meglepetés lenne, ha Ursula von der Leyen menesztené a valóban fontos portfólió tulajdonosát. Kérdéses ugyanakkor, hogy a történtek mekkora presztízsveszteséget jelentenek.

2020. 08. 26. 14:01
HOGAN, Phil
Brüsszel, 2019. április 8. Phil Hogan, az Európai Bizottság mezõgazdaságért és vidékfejlesztésért felelõs ír tagja sajtótájékoztatót tart az Európai Unió mezõgazdaságának a tervezett brit uniós kiválás (Brexit) miatt várható változásairól a bizottság brüsszeli székházában 2019. április 8-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is az Európai Bizottság térfelén pattog a labda, hogy döntés szülessen a karanténintézkedéseket be nem tartó uniós biztos, Phil Hogan sorsáról. Lapunk is írt róla: az uniós bizottság kulcsfigurájának számító, kereskedelempolitikáért felelős ír politikus egy, a megengedett maximális létszámot jóval meghaladó, nyolcvanfős golfvacsorán vett részt Galwayben, és egy vesztegzár alatt lévő írországi megyébe is megfelelő indok hiányában utazott be. Kedd estére a sajtó arról is lerántotta a leplet, hogy Hogan Belgiumból Írországba érkezve a kötelező kéthetes karantént sem tartotta be.

 

Az uniós biztost az ír közszolgálati televízió interjúvolta meg, ahol elmondta: negatív koronavírusteszt birtokában döntött úgy, hogy nem jelent kockázatot a társadalomra nézve, így a kéthetes karanténra sincs szükség. – Átolvastam a szükséges weboldalakat és megnéztem az előírásokat, ahogy azt bárki más is tenné – állította Hogan, hozzátéve: a teszt elkészülte előtt természetesen karanténban volt. Amikor a műsorvezető felvilágosította arról, hogy az ír szabályok szerint negatív vírusteszt mellett is szükséges a kéthetes izoláció, a biztos az „Ezt nem fogadom el” mondattal reagált.

 

Később a Twitteren mérsékelte a valóban félreértelmezhető mondatot. Mint azt írta, természetesen nem az ír egészségügyi előírásokat nem fogadja el, hanem a műsorvezető felvetésével vitatkozott. A történetet mindenesetre tovább súlyosbítja, hogy időközben az internetre felkerültek olyan fotók, amelyeken Hogan egy bárban tartózkodik – jóval a negatív teszt augusztus 5-i elkészülte előtt. Ez tehát sorozatban a harmadik napvilágot látott eset, hogy megsérthette az ír járványügyi szabályokat.

Phil Hogan az Európai Parlamentben

 

Az ír kormány bizalmatlan, Ursula von der Leyen tovább hallgat

A Hogant az uniós bizottságba delegáló ír kormány időközben újabb nyilatkozatban tudatta, hogy elveszítette a bizalmat a biztosban. Mivel az uniós szerződések szerint a bizottsági tagok nem fogadhatnak el iránymutatást a nemzeti kormányoktól, Ursula von der Leyen bizottsági elnök dönthet arról, hogy lemondásra szólítja-e fel a karanténra többször is fittyet hányó Hogant.

Az Európai Bizottság szerdai tájékoztatóján mindössze annyit árultak el, hogy az elnöknő immár egy részletesebb, a kereskedelempolitikai biztostól kapott jelentésen rágja át magát, illetve folyamatosan kapcsolatban van magával Hogannel is. A testület nem erősítette meg, hogy Von der Leyen az ír rendőrségtől is kapott volna információt, és arról sem közöltek részletes tájékoztatást, hogy mikorra várható döntés a történtek következményeiről.

Az Európai Bizottság presztízsén mindenesetre nem kis foltot ejt, hogy miközben a kontinensen milliók küzdenek a koronavírus miatti korlátozásokkal, a testület egyik tagja sorozatosan nem felel meg a nemzeti előírásoknak.

 

Navracsics Tibor: Meglepetés lenne, ha leváltanák Phil Hogant

Az ügyben megszólalt hazánk korábbi uniós biztosa, Navracsics Tibor is, aki az előző ciklusból jól ismerheti Phil Hogant. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője és a Veszprém–Balaton 2023 Euró­pa kulturális fővárosa program kormánybiztosa friss véleménycikkében azt írta: igazi meglepetés lenne, ha Ursula von der Leyen valóban menesztené a botrányba keveredett biztost.

– Egyrészt azért, mert Hogan valóban egyik oszlopa a mostani bizottságnak. Kereskedelempolitikai biztosként rendkívül fontos portfólióért felel, ráadásul eddigi tevékenységét közmegelégedésre látja el. Másrészt azért, mert lemondása esetén újra kellene osztani a tárcákat. Ez elkerülhetetlenül változásokat, feszültséget, újabb meghallgatásokat és ezért jelentős késedelmet jelentene – vélekedett Navracsics Tibor.

 

Hozzátette azt is: amennyiben változatlan marad a testület összetétele, kérdéses, hogy ez mekkora presztízsveszteséget fog okozni a biztosnak és magának a bizottsági elnöknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.