Brüsszel bevételére készül Salvini

Már vasárnap eldőlhet, hogy megalakul-e az uniókritikus és bevándorlásellenes szupertömb Európában. A szuverenista szövetséget meghirdető Matteo Salvini mindenesetre magabiztos kampányzárót tartott a hét végén Milánóban, ahol főként eddigi európai szövetségesei voltak jelen. Őrjöngő tömeg és ellentüntetők – az olasz belügyminiszter ezúttal a Dóm téren szította a kedélyeket.

Judi Tamara (Milánó)
2019. 05. 20. 10:39
LE PEN, Marine; SALVINI, Matteo; WILDERS, Geert
Geert Wilders, Marine Le Pen és további szövetségesei társaságában a belügyminiszter Fotó: Luca Bruno Forrás: MTI/AP/Luca Bruno
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kék zászlótengerbe öltözött szombaton a milánói dóm környéke: Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője és a párt tizenegy európai szövetségese ugyanis Lombardia szívében zárták választási kampányukat.

A potenciálisan sorsdöntő vasárnapi voksolás előszeleként a Dóm tér szinte egészét ellepték a „Szavazz a Ligára!” és „Olaszország az első” feliratú zászlók és transzparensek – annak ellenére voltak jelen több tízezren, hogy az esős és szeles időjárás cseppet sem kedvezett a tömegrendezvénynek.

Geert Wilders, Marine Le Pen és további szövetségesei társaságában a belügyminiszter
Fotó: MTI/AP/Luca Bruno

Az olaszos jókedv viszont garantált volt Milánóban: a Liga-szimpatizánsok és az arra tévedő turisták is élvezték a zenés műsort, amelynek csúcspontján Matteo Salvini energiabombaként robbant a színpadon, és nemcsak magát, hanem egész Olaszországot hosszasan ünnepeltette a tömeggel.

– Ezen a téren nincsenek szélsőségesek, rasszisták vagy fasiszták. Nem a szélsőjobboldal, hanem a józan ész politikáját folytatjuk – kezdte mondandóját Salvini, amely egyfajta üzenetként is szolgált a kordonok túloldalán ragadt ellentüntetőknek, akik bekiabálással próbálták megzavarni a békés demonstrációt.

Az olasz rendőrök egyébként mindenkit egyesével átvilágítottak a belépés előtt – míg a potenciális Liga-szavazók értékelték a biztonsági intézkedést, az olasz belügyminiszter bírálói rendőrállamot kiáltottak.

Nem vagyunk fasiszták, sem rasszisták. A menyasszonyom albán. Én aztán tudom, milyen egy multikulturális család – magyarázta lapunknak Mattia Tacchini, aki maga is a Liga színeiben méretteti meg magát vasárnap, amikor az európai mellett számos olaszországi településen önkormányzati választásokat is tartanak.

Az északon fekvő Verbania település képviselőjelöltje szerint jelenleg Matteo Salvini az egyetlen olyan olasz politikus, aki ténylegesen az ország érdekeit nézi.

– Azt gondolom, hogy mi pedig tudunk segíteni neki, ezért is vagyunk ma itt. Verbaniában nagyon erős a polgármesterjelöltünk, egyértelműen győzni akarunk vasárnap – hangoztatta ­Tacchini, aki szerint leegyszerűsítő azt mondani, hogy kizárólag a belügyminiszter migrációs politikája eredményezi a Liga erős népszerűségi mutatóit. „A biztonság után gazdasági téren is bizonyítani fogunk” – mondta.

Salvini ugyanakkor lényegében az ellenőrizetlen bevándorlás kérdéséből kiindulva hirdette meg ismét a nemzetek Európáját. Azt mondta Milánóban, hogy a Liga a választásokat követően is a határok védelmének szükségességét fogja hangsúlyozni.

– Az én házamban soha nem lesz az iszlám az úr – jelentette ki a tömeg éljenzése közepette. A téren összegyűltekből Ferenc pápa megemlítése szintén nagy indulatot váltott ki: a menekültek megsegítését szorgalmazó egyházfő nevét hangos füttykoncert köszöntötte, mire Salvini ismét a minél szigorúbb bevándorláspolitika mellett tett hitet.

A színpad melletti hatalmas kivetítőkön egyébként a magyar határzár is feltűnt egy videó erejéig: a tömeg szintén éljenzéssel nyugtázta az olasz belügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök május eleji találkozóján készült felvételeket.

A felfüggesztett néppárti tagsággal működő Fidesz viszont nem képviseltette magát az eseményen, és a Ligával gyakran hírbe hozott lengyel Jog és Igazságosság kormánypárt sem küldött delegációt Milánóba.

Euró­pa nagy nacionalista pártjai ugyanakkor szinte egytől egyig jelen voltak: a francia Marine Le Pen rövid beszédet is mondott a színpadon, ahol Geert Wilders a holland Szabadságpárt színeiben, illetve Jörg Meuthen pedig az Alternatíva Németországnak párt részéről tűnt fel.

Többek között Észtország, Csehország, Bulgária, Dánia és Finnország kisebb, uniókritikus és bevándorlásellenes pártjai is a szuverenista szövetség oldalán jelentek meg.

A tömegben egyébként épp Marine Le Pen – Salvini egyik kulcsfontosságú európai szövetségese – jelenléte miatt meglehetősen sok volt a francia. Egyikük, Phillipe Reis arról beszélt a Magyar Nemzetnek: sokkal inkább érzi magát franciának, mint európainak, és kikéri magának a fasiszta és rasszista jelzőket.

– Kilencven százalékban egyetértek Marine Le Pen politikájával. Számomra Emmanuel Macron elnök a szélsőséges. Nincs még egy olyan államfő Euró­pában, aki úgy vérig tudná sérteni a polgárait, ahogy azt ­Macron teszi – hangoztatta Reis, aki maga is portugál bevándorlók gyermekeként nőtt fel Franciaországban.

Mint mondta, a legnagyobb különbség, hogy míg az ő szülei betartották a játékszabályokat és hálásak voltak a vendégszeretetért, a most érkezők fittyet hánynak a sokat emlegetett szabályokra.

A nacionalistákat kárhoztatták Merkelék

A nacionalizmusról mint az Európai Unió ellenségéről beszélt Angela Merkel német kancellár és Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) választási csúcsjelöltje szombaton Zágrábban, a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) EP-választási gyűlésén.

„Értéket jelent az, hogy büszkék vagyunk a hazánkra, a hazaszeretet és az EU nem zárja ki egymást. A nacionalizmus ellenség, amely el akarja pusztítani Európát, és ezt világosan ki kell mondanunk ”– hangsúlyozta Angela Merkel a horvát főváros egyik sportcsarnokában, közel hatezer HDZ-tag előtt tartott beszédében.

Manfred Weber felszólított, hogy szembe kell szállni a nacionalistákkal, akik – mint mondta – nem lesznek részei az ő többségének az Európai Parlamentben.

A csúcsjelölt szerint az EU nemcsak gazdasági szövetség, hanem az értékek uniója is. Európa közös alapja a kereszténység – hangsúlyozta. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.