Brüsszel nem létező törvényeket kért számon

Ez az ítélet az Európai Bíróság felesleges munkájának a példája. Elrettentő példaként megmutatom majd a diákjaimnak – nyilatkozta Ge­nowefa Grabowska nemzetközi jogász a Wpolityce hírportálnak.

2019. 11. 06. 6:44
Judge Mazur addresses as Polish court rules on a U.S. request to extradite filmmaker Polanski in Krakow
POLAND-POLANSKI/ Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez az ítélet az Európai Bíróság felesleges munkájának a példája. Elrettentő példaként megmutatom majd a diákjaimnak – nyilatkozta Ge­nowefa Grabowska nemzetközi jogász a Wpolityce hírportálnak a luxembourgi bíróság tegnap közzétett határozatával kapcsolatban, amely szerint a lengyel bírák nyugdíjazására vonatkozó 2017-es törvény sérti az Európai Unió közösségi elveit.

Csakhogy a varsói parlament tavaly módosította a kifogásolt törvényt, hogy összhangba hozza azt az uniós jogszabályokkal. Erre a lengyel külügyminisztérium is felhívta tegnap a figyelmet. – A bírósági panaszt benyújtó Európai Bizottságnak az eddigi gyakorlatnak megfelelően vissza kellett volna vonnia indítványát, miután a vitatott előírásokat Lengyelország módosította – közölték.

Fotó: Reuters

Az Európai Bizottság és az Európai Bíróság által kifogásolt 2017-es jogszabály alapján a bírák és ügyészek nyugdíjkorhatárát 67-ről 65-re csökkentették a férfiak, 60-ra pedig a nők esetében – ez lett az egységes korhatár a lengyel társadalom egészére vonatkozóan.

Tegnapi ítéle­tében a luxembourgi törvényszék azt kifogásolta, hogy a jogszabály diszkriminálja a nőket, másrészt az igazságügyi miniszter kezébe helyezi a döntést, hogy engedélyezi-e a korhatárt elért bírák számára a további munkavégzést.

Egy évvel később azonban éppen a brüsszeli bizottság aggályai ­miatt módosítottak az eredeti jogszabályon: ennek értelmében egységesen 65 év lett a nyugdíjkorhatár a bíráknak és az ügyészeknek, a munkavégzés meghosszabbításával kapcsolatos döntés jogát pedig az országos igazságszolgáltatási tanácsra ruházták át.

Az Európai Bíróság ugyancsak szükségtelen ítéletet hozott idén júniusban egy másik, szintén a bizottság kérésére módosított lengyel jogszabály ügyében. Varsóban ugyanis már tavaly változtattak azon a törvényen, amely 70-ről 65 évre csökkentette a legfelsőbb bíróság tagjainak nyugdíjkorhatárát. – Az Európai Bíróság tulajdonképpen arra hivatkozva foglalkozott ezekkel az ügyekkel, hogy nem elég a törvény módosítása, a jövőben még hozhatnak olyan jogszabályokat Varsóban, amelyek törvénysértők. Ez nevetséges. A bíróságnak érvényben lévő jogszabályok vizsgálatával kellene foglalkoznia. Ebből is látszik, hogy az EU más szemüvegen keresztül nézi Lengyelországot – mondta Genowefa Grabowska.

A 2015-ben hatalomra került, idén újraválasztott Jog és Igazságosság nemzeti-konzervatív párt az egykori diktatúrát kiszolgáló törvényhozóktól akarja megszabadítani az igazságszolgáltatást. De a nyugati országok azzal vádolják, hogy saját embereit akarja vezető pozíciókba helyezni. 2017 decemberében a jogállamiság rendszerszintű megsértésének kockázata miatt az Európai Bizottság megindította az úgynevezett 7. cikkely szerinti eljárást Varsóval szemben.

De a kormány – úgy tűnik – nem tágít. – Fontos befejeznünk a strukturális reformokat, mert a lengyel igazságszolgáltatás hatalmasra nőtt – közölte nemrég Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.