Brüsszelben is dicsérik gazdaságunk teljesítményét

Rendkívül magabiztos gazdasági növekedésről számol be az Európai Bizottság Magyarországról szóló friss jelentése. Az országdokumentum már tervezi a klímasemlegességhez vezető utat is: eszerint hazánkban az intézményi kapacitások növeléséhez, illetve a munkaerő átképzéséhez lehet szükség brüsszeli segítségre.

2020. 02. 27. 7:35
null
Egyre javul a foglalkoztatás helyzete itthon. Megnyílt az út a hosszú távú fejlődés irányába Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai szemeszter keretében az Európai Bizottság tegnap nyilvánosságra hozott országspecifikus jelentéseket, amelyek a tagállamok makrogazdasági és strukturális reformprogramjait, illetve a korábbi bizottsági ajánlások megvalósulását vizsgálják. A 2010 óta tartó program során először fordul elő, hogy a brüsszeli ajánlások számolnak az uniós zöldmegállapodással, így a klímasemlegességet részben finanszírozó Méltányos Átállási Alaphoz való hozzáférhetőség volt az egyik vizsgált szempont. A téli csomag kihirdetésekor Valdis Dombrovskis emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető bizottsági alelnök Brüsszelben újságíróknak azt mondta: alapvetően három állam – Görögország, Olaszország és Ciprus – esetében állapítottak meg túlzott egyensúlyhiányt, kilenc tagországnál ez pedig csak részlegesen volt jellemző. A biztos Magyarországot nem említette a szóban forgó EU-tagok között.

Hazánk esetében a jelentés bár megállapítja, hogy az ország csak korlátozott mértékben teljesítette a bizottság 2019-es ajánlásait, számos rendkívül pozitív következtetés jelen van. Mint írják, a magyar gazdaság magabiztos növekedése a hosszú távú fejlődés, illetve mély strukturális reformok előtt nyithatja meg az utat. Gyakorlatilag 2014 óta négy százalék fölött van e mozgás, így Magyarország 2019-ben ellenállt a nemzetközi gazdaság lassulásának – véli a bizottság. Kiemelik az egyre javuló munkaerőpiaci helyzetet is: a 15-74 éves korosztályra vonatkozó munkanélküliségi ráta szerintük 2018 óta 3,7 százalék körül mozog, ami bőven az uniós átlag, 6,8 százalék alatt van. Ehhez kapcsolódóan a bizottság a bérek emelkedéséről is beszámol, eszerint 2019-ben átlagosan 8,8 százalékkal nőtt az egy főre jutó jövedelem – a dokumentum itt az egyre kedvezőbb adószabályokat is említi. Kritikaként ugyanakkor megjegyzik: regionális és szektoriális módon, sőt a nemek között is törekedni kell az egyenlőtlenségek hatékonyabb leküzdésére.

Egyre javul a foglalkoztatás helyzete itthon. Megnyílt az út a hosszú távú fejlődés irányába
Fotó: Kurucz Árpád

Ami a gazdaság zöldebbé tételét illeti, a brüsszeli testület szerint, akárcsak a tagállamok jelentős része, hazánk is kihívás előtt áll. A már említett Méltányos Átállási Alap segíthet a munkaerőpiac átalakításában, a bizottság szerint ugyanis a zöldátállás megköveteli, hogy a szénalapú gazdaság jelentős méretű munkaerejét új képességekkel ruházzák fel és ennek megfelelően integrálják újra a munakerőpiacra.

Az intézményi kapacitásnövelés margóján megjegyzik: Magyarország 2030-ra a széntüzelésű erőmű kiiktatásával mérsékelten csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.