Brüsszeli felszólítás érkezett Varsóba

Forrás: MTI2020. 01. 17. 23:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Velencei Bizottság állásfoglalásában foglaltak teljesítésére szólította fel a lengyel kormányt pénteken az Európai Bizottság szóvivője a bíróságokról szóló vitatott törvénymódosítások ügyében.

Christian Wigand közleményt juttatott el a PAP lengyel hírügynökséghez, amelyben arról számolt be, hogy a brüsszeli testület tanulmányozni fogja az előző nap kiadott állásfoglalást, és beépíti saját helyzetértékelésébe.

A szóvivő visszautalt Vera Jourová európai értékek védelméért felelős uniós biztos decemberi levelére, amelyben konzultációkra szólította fel Lengyelországot ezen kérdésben, és egyben a közös alapértékek tiszteletben tartásának fontosságát hangsúlyozta.

Az Európa Tanács alkotmányjogászokból álló tanácsadó testülete a lengyel szenátusban vitára bocsátott törvénymódosítások elutasítását javasolta, hangsúlyozva, hogy azok az igazságügyi rendszer „további gyengítéséhez” vezetnének.

A tervezetet a parlament alsóházában (szejm) – ahol a kormánypárt van többségben – tavaly decemberben megszavazták, de az ellenzéki többségű lengyel felsőház pénteken elutasította. A javaslat ezzel visszakerül a szejm elé, amely immár egyszerű többséggel újból megszavazhatja majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.