Bukaresti bírálat Ukrajnának

A pontatlan angol fordítás miatti „félreértéssel” magyarázta Olekszandr Bankov, Ukrajna bukaresti nagykövete a román külügyminisztérium Kijev irányába megfogalmazott kifogásait.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pontatlan angol fordítás miatti „félreértéssel” magyarázta Olekszandr Bankov, Ukrajna bukaresti nagykövete a román külügyminisztérium Kijev irányába megfogalmazott kifogásait. Bukarest magyarázatot várt Volodimir Zelenszkij ukrán államfő Romániával kapcsolatos kijelentéseire, amelyeket megütközéssel fogadott, és a történelem félreértelmezésének minősített. Ukrajna elnöke a keleti és a nyugati országrész egyesülésének 101. évfordulója alkalmából mondott beszédében – médiabeszámolók alapján – úgy fogalmazott, az ukrajnai egység 1919-es történelmi lehetősége hamar meghiúsult, „Galícia nagy részét a lengyel csapatok, Észak-Bukovinát Románia, Kárpátalját pedig Csehszlovákia foglalta el”. Az MTI által idézett Olekszandr Bankov nagykövet szerint Zelenszkij nem az „elfoglalta”, hanem az „elvette” kifejezést használta. A hivatalos romániai verzió értelmében a román csapatok azt követően vonultak be Észak-Bukovinába, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása nyomán, 1918. november 28-án a Bukovinai Nemzeti Tanács kimondta az egyesülést a Román Királysággal.

A bukaresti külügyminisztérium ugyanakkor aggodalmának adott hangot a középfokú oktatást szabályozó, a kisebbségeket is érintő, a kijevi parlamentben múlt héten megszavazott törvény miatt is. A tárca közleménye szerint Románia elvárja, hogy Ukrajna a Velencei Bizottság ajánlásainak teljes betartásával szavatolja a kisebbségben élő románok jogait.

Tavaly több ukrajnai román kulturális szervezet emelt panaszt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főbiztosánál az ukrán nyelvtörvény ellen. Klaus Johannis, Románia államfője 2019 szeptemberében a 2017-ben elfogadott ukrán oktatási jogszabály módosítását sürgette a Volodimir Zelenszkijjel folytatott New York-i megbeszélésén. A bukaresti külügyminisztérium adatai szerint Ukrajnában négyszázezerre tehetők azoknak a száma, akik a románt tartják anyanyelvüknek. Tavaly tavasszal a román diplomata útlavéllel rendelkező Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökét nem engedték be Ukrajna területére. Indok nélkül bepecsételték az útlevelébe, hogy 2020 október 13-ig nem mehet be Ukrajnába.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.