Conte büntetné a migránskvótát elutasító országokat

Giuseppe Conte gazdasági szankciókat követel azon EU-tagországok ellen, amelyek nem kívánnak részt venni az Európába érkező migránsok elosztásában. Olaszország azonban számolatlanul engedi be az illegális tengeri migránsokat, akiknek száma január és augusztus között több mint háromszorosára nőtt 2019 azonos időszakához képest – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2020. 09. 28. 21:50
VON DER LEYEN, Ursula; CONTE, Giuseppe
Róma, 2019. augusztus 2. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a találkozója a római kormányfõi rezidencián, a Chigi-palotában 2019. augusztus 2-án. MTI/AP/Domenico Stinellis Fotó: Domenico Stinellis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Giuseppe Conte üdvözölte az Európai Bizottság nemrég bejelentett migrációs paktumát, különösen az elutasított menedékkérők kitoloncolására vonatkozó javaslatokat. Ugyanakkor súlyos gazdasági szankciókat kért azokra az EU-tagországokra, amelyek nem kívánnak részt venni a migránsok szétosztásában.

„A migrációs jelenség összetett, nem oldható meg egyik hónapról a másikra. A bizottság (szolidaritáson alapuló) javaslata jelentős előrelépés, de nem jelent végleges megoldást az európai migránspolitika hatékonyabbá tételében” – jelentette ki Conte újságíróknak szombaton Rómában. Hozzátette: „büntető mechanizmust kell bevezetni azon tagországok számára, amelyek nem teljesítik a kötelességüket”.

A V4-országok – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – valamint Ausztria és Szlovénia a 2015-ös migránsválság óta következetesen elutasítja a kötelező migránskvótákat, így Conte javaslata elsősorban ellenük szól. Ugyanakkor Olaszország 2021-től mintegy 81 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást és 127 milliárd euró hitelt kap az Európai Uniótól a gazdaság talpra állítására. Ez Spanyolország után a második legnagyobb összeg a közös uniós segélykeretből.

Az olasz balközép kormány az elmúlt 12 hónapban jelentősen enyhítette az előző kormány által bevezetett, a tengeri migráció megállítását célzó törvényeket. Matteo Salvini, a Liga vezetője belügyminisztersége idején (2018–2019) szigorú büntetéseket vezetett be az NGO-hajók számára, amelyek engedély nélkül futottak be az olasz kikötőkbe, fedélzetükön illegális migránsok százaival. A balközép kormány politikáját a számok minősítik: 2020 januárja és augusztusa között összesen 23 373 migráns érkezett Olaszországba a Földközi-tengeren, míg a tengeri migránsok száma egy évvel korábban még csak 7035 volt. A több mint 23 ezer migráns többsége, 9792 ember Tunéziából érkezett, ahol – Líbiával vagy Szíriával ellentétben – nincsenek polgárháborús viszonyok, ezért nem indokolt a tömeges emigráció sem.

Kezdi ezt belátni a kormányban kisebbségben levő Öt Csillag Mozgalom külügyminisztere, Luigi Di Maio is. „Olaszország mindig is befogadó nemzet volt és az is marad, de a tunéziai embereknek nincs joguk itt maradni, ők ugyanis nem háború vagy üldöztetés elől menekülnek” – idézte a külügyminisztert vasárnap az Il Giornale online kiadása.

A jobboldal vezetője, Matteo Salvini és a Liga képviselői közben mindent megtesznek, hogy enyhüljön az Olaszországra nehezedő migrációs nyomás. A Liga elnökhelyettese és EP-képviselője, Eugenio Zoffili a hétvégén ülősztrájkkal tiltakozott egy újabb migránshajó kikötése ellen a szardíniai Olbia kikötőjében.

Az Alan Kurdi migránshajó múlt csütörtökön kötött ki Szardínián, miután a francia külügyminisztérium felszólította Olaszországot, hogy a nemzetközi tengeri egyezmények értelmében nekik kell befogadniuk a 125 líbiai illegális migránst szállító NGO-hajót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.