Komoly gondban Ausztrália a visszatérő dzsihadisták miatt

Az ausztrál kormány csütörtökön terrorizmus ellenes új törvénytervezeteket terjesztett jóváhagyásra a parlament elé, a szabályozás felhatalmazná a belügyminisztert arra, hogy két évre megtiltsa a kontinens külföldön tartózkodó szélsőséges állampolgárainak a visszatérést hazájukba.

Forrás: MTI2019. 07. 04. 17:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A canberrai kormány intézkedésének hátterében az Iszlám Állam dzsihadista szervezet tagjainak repatriálása áll a Közel-Keletről.

A Peter Dutton belügyminiszter által beterjesztett javaslat a tárcavezetőt felhatalmazná arra, hogy legfeljebb két évig elodázhassa feltételezett ausztrál iszlamisták visszafogadását időt biztosítva ezzel az ausztrál hatóságoknak, hogy felkészülhessenek a visszafogadandó személyek jelentette kockázatok kezelésére.

A jogszabály hatálya kiterjedne olyan személyekre is, akiket az ausztrál hírszerzés nemzetbiztonsági kockázatnak minősít „politikai indíttatású erőszakhoz köthető okokból”.

Dutton a törvényjavaslat parlamenti beterjesztésekor felhívta a figyelmet arra, hogy 2012 óta 230 ausztrál állampolgár ment Szíriába és Irakba, hogy különböző szélsőséges csoportok harcához csatlakozhasson.

A tárcavezető hangsúlyozta: mintegy nyolcvanan még mindig aktívak a konfliktusövezetekben, s az ausztrál nemzetbiztonsági ügynökségek szerint közül sokan megpróbálnak majd a közeljövőben visszatérni.

„Ez a törvény biztosítani fogja, hogy a rendvédelmi szerveink hatékonyan legyenek képesek kezelni ezeket a visszatéréseket, csökkentve az ausztrál társadalomra leselkedő kockázatokat” – fűzte hozzá.

A szabályozás nem lenne alkalmazható tizennégy évesnél fiatalabb ausztrál állampolgárra, a 15 és 17 év közötti serdülőknél pedig a gyermek jólétét kell előtérbe helyeznie a mérlegelésnél. A belügyminiszteri döntések ellen egyébként biztosított a jogorvoslat lehetősége.

Dutton szerint ennek az új szabályozásnak a szükségét a húsz éves Isaak el-Matari sydneyi lakos esete is szemlélteti. A férfit Sydneyben tartóztatták le, mert állítólag terrorcselekményt készült elkövetni, majd Afganisztánban akart csatlakozni az Iszlám Államhoz. Matari tavaly júniusban tért vissza Ausztráliába Libanonból, ahol börtönben volt, mert állítólag Szíriában akart harcolni az iszlamisták soraiban. Miután visszatért Ausztráliába, Matari átesett egy deradikalizációs programon és folyamatos rendőrségi megfigyelés alatt állt.

Ausztráliában 2014 óta fokozott terrorkészültség van érvényben, és a helyi hatóságok 16 nagyobb merénylettervet hiúsítottak meg azóta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.