CDU-s siker, AfD-s kudarc Szász-Anhaltban

A kereszténydemokraták nemcsak a felmérésekre cáfoltak rá, de jelentősen meg is erősödtek Kelet-Németországban.

Magyar Nemzet
2021. 06. 06. 19:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magabiztosan szerezte meg az első helyet a Szász-Anhalt tartományban vasárnap tartott törvényhozási (Landtag-) választáson a Kereszténydemokrata Unió (CDU), elemzők szerint tehát fellélegezhet az Angela Merkeltől a kancellári stafétabotot átvenni akaró Armin Laschet az ősszel esedékes Bundestag-választások előtt. Az urnazárás után közölt első eredménybecslések szerint a CDU legalább 35 százalékkal végzett az első helyen, az AfD pedig a vártnál sokkal rosszabbul teljesített, legalább 10 százalékponttal lemaradva a kereszténydemokraták mögött.

Az ARD országos közszolgálati televízió megbízásából készített első eredménybecslés szerint a CDU a szavazatok 36 százalékát gyűjtötte össze. A másik országos köztelevízió, a ZDF megbízásából készített becslés szerint 35 százalékos eredményre számíthat a párt.

A CDU így nemcsak a felmérésekre cáfolt rá, hanem jelentősen erősödött az előző, 2016-os választáson elért 29,8 százalékhoz képest.

A közvélemény-kutatások alapján lehetségesnek tűnt, hogy nem a CDU, hanem az Alternatíva Németországnak (AfD) kapja a legtöbb szavazatot. A jobbközép CDU-tól jobbra álló ellenzéki párt azonban valószínűleg a 2016-os 24,3 százalékot is alig érte el, az ARD becslése szerint 23,5 százalékos, a ZDF szerint 22,5 százalékos eredményre számíthat.

Ahogy arról korábban a Magyar Nemzet is írt: az AfD országosan a 2015-ben tetőzött migrációs hullám idején tudott nagy népszerűségre szert tenni, mindegyik német tartományi parlamentbe bekerült, és a 2017-es Bundestag-választások után a legerősebb ellenzéki párt lett 12,6 százalékos eredménnyel, annak ellenére, hogy csak 2013-ban alapították a pártot. Miután a bevándorlás kérdése az elmúlt években lekerült a napirendről, az AfD most a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kijárási tilalom és a szabadságjogok korlátozása elleni hangos tiltakozásával tud leginkább szavazókat magához csábítani.

Ahogy a Der Spiegel magazin fogalmazott a héten: katasztrófával érne fel Armin Laschetnek, ha az AfD győzne Szász-Anhaltban. Nem azért, mert ez esetben a radikálisok kormányt alakíthatnának, hiszen a többi párt sem hajlandó együttműködni velük. Laschetnek azért van égetően szüksége a sikerre, hogy az uniópártok beálljanak mögé a kampányban – utalt a lap arra, hogy Laschetet választották a CDU/CSU közös kancellárjelöltjévé, ám a kinevezés a felmérések szerint nem járt pozitív hozadékkal a konzervatív pártszövetségnek, amelyet a rossz járványkezelés és a különböző korrupciós ügyek miatt megbüntethetnek a szavazók a szeptemberi Bundestag-választáson.

Jobboldali győzelem a Szász-Anhalt tartományi választáson

A CDU tartományi szervezete a német sajtóban megjelent első értékelések szerint szenzációs győzelmet aratott a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtti utolsó voksoláson. A párt és kancellárjelöltje, Armin Laschet így megerősödve vághat neki a szeptemberi Bundestag-választás kampányának.

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.