Családja körében temették el Giscard d'Estaing volt francia elnököt

A szertartáson harminc-negyvenen vettek részt, köztük az elhunyt egykori államfő özvegye, Anne-Aymone és gyermekei.

Forrás: MTI2020. 12. 05. 21:23
Funeral for former French president Valery Giscard d'Estaing
Valery Giscard d'Estaing-t római katolikus szertartás szerint búcsúztatták el Fotó: CHRISTOPHE PETIT TESSON Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szűk családi körben eltemették szombaton szülőhelyén Valéry Giscard d'Estaing volt francia elnököt, aki 94 éves korában hunyt el a héten koronavírus-betegségben.

A Tours városhoz közeli Authon faluban megtartott szertartáson harminc-negyvenen vettek részt, köztük özvegye, Anne-Aymone és gyermekei. Koporsóját a francia lobogó és az Európai Unió zászlaja borította a híradásokban bemutatott felvételek szerint. Az elnöki hivatalt 1974 és 1981 között betöltő államférfit egy családi telken, amely a falusi temető mellett található, lánya mellé temették. Jacinte 2018-ban hunyt el.

A 94 éves korában elhunyt egykori francia elnök 1974 és '81 között állt hazája élén
Fotó: MTI/EPA

Emmanuel Macron jelenlegi államfő a köztársaság központi alakjának nevezte őt, tiszteletére december 9-re nemzeti gyásznapot rendelt el. Macron szerint hivatali elődje nem akart állami temetést.

Valéry Giscard d'Estaing-t 1974-ben választották elnökké. Az Európát a második világháború után újjáépítő kereszténydemokrata és centrista összefogás képviselőjeként reformpolitikájával hétéves mandátuma alatt alapvetően és tartósan átalakította a francia társadalmat, 1975-ben ő kezdeményezte a világ legfejlettebb ipari államainak (a mai G7 csoport) létrehozását, és Helmut Schmidt német kancellárral – akihez a németül kiválóan beszélő Giscard-t személyes barátság is fűzte – közösen felkarolta a monetáris unió tervét.

Valery Giscard d'Estaing-t római katolikus szertartás szerint búcsúztatták el
Fotó: MTI/EPA

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.