Csatlakozási perspektívára van szüksége a Balkánnak

Túl van első szereplésén uniós biztosként Várhelyi Olivér, aki kedden az Európai Parlamentnek (EP) a Nyugat-Balkán integrációjáról szóló kerekasztal-beszélgetésén vett részt.

2019. 12. 04. 6:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túl van első szereplésén uniós biztosként Várhelyi Olivér, aki tegnap az Európai Parlamentnek (EP) a Nyugat-Balkán integrációjáról szóló kerekasztal-beszélgetésén vett részt. Az eseményt David Sassoli, az EP elnöke nyitotta meg, és az ülésen a bővítési politika célországaiból is fogadtak delegációkat.

Tízperces beszédében a magyar biztos újra leszögezte, hogy az unió változatlanul elkötelezett Észak-Macedónia és Albánia uniós integrációja mellett annak ellenére, hogy az állam- és kormányfők októberi csúcsértekezletükön nem jutottak egyezségre a kérdésben. Várhelyi Olivér szerint még a jövő májusban esedékes EU-Nyugat-Balkán-csúcstalálkozó előtt pozitív döntésre van szükség.

Kijelentette azt is, hogy a szakpolitika célországaiban a reformok felgyorsítására kell törekedni, mégpedig úgy, hogy a folyamat érezhető gazdasági fejlődést, jólétet és emelkedett életszínvonalat eredményezzen.

Várhelyi Olivér beszélt arról is, hogy a tárgyalási fejezetek megnyitására és lezárására fókuszáló nézet helyett a jövőben egy sokkal dinamikusabb megközelítést kell majd alkalmazni.

Szerinte az EU-nak időben korábban, illetve szorosabb módon kell kialakítani a köteléket a szóban forgó régióval.

– A Nyugat-Balkánnak szerepe kell hogy legyen a zöldmegállapodásban és a bizottság digitális programjában is – szorgalmazta, hozzátéve: a területen élőknek érdeke, hogy még a csatlakozás előtt részesüljenek ezen uniós programok előnyeiből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.