Dagad a botrány Finnországban – ezrek adatait lopták el

Finnország történetének legnagyobb bűnügyeként kezdik emlegetni a Vastaamo pszichoterápiás intézet ellen elkövetett kibertámadást, amelyben páciensek tízezreinek személyes adataihoz jutottak hozzá az intézmény elektronikus betegnyilvántartását feltörő kiberbűnözők.

Magyar Nemzet
2020. 10. 29. 14:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy lapunk korábban beszámolt róla, a támadás és a bizalmas adatok lemásolása még 2018 novembere és 2019 márciusa között történt, de az intézmény vezetése csak szeptemberben szerzett az esetről tudomást, amikor az elkövetők a pszichoterápiás központot megzsarolták, és négyszázötvenezer eurót követeltek tőlük bitcoinban. Miután a terápiás központ a követelést nem teljesítette és a rendőrséghez fordult, a múlt héten megkezdődött a betegek megzsarolása is, bár a nyomozás jelenlegi állása szerint még nem egyértelmű, hogy az adatlopást és a zsaroló e-mailek elküldését ugyanaz az elkövető vagy elkövetők tervelték-e ki és hajtották-e végre.

Tero Muurman, az ügyben nyomozást folytató finn Nemzeti Nyomozóiroda főfelügyelője elmondta, hogy kedd estig bezárólag már

13 500 feljelentés érkezett a helsinki rendőrséghez azoktól a páciensektől, akik szombat óta zsaroló e-mailt kaptak.

Elmondása szerint a bejelentések azóta is folyamatosan érkeznek.

A főfelügyelő arról is tájékoztatta a finn közvéleményt, hogy a zsaroló e-mailek nyelvezete miatt nem zárható ki, hogy az e-mailek szerzője külföldi állampolgár, de legalábbis nem finn anyanyelvű. Ugyanis a finn nyelven írt szöveg bizonyos részletei arra utalnak, hogy a szöveg fordítás.

Tero Muurman beszámolt arról is, hogy bár áttörést még nem értek el a nyomozás során, de Finnország legképzettebb nyomozói és szakemberei dolgoznak

a finn történelem legnagyobb vagy második legnagyobb bűnügyének tartott esetén.

– Szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy a legjobb szakértőinket bíztuk meg az eset mielőbbi felderítésével – erősítette meg.

Az adatlopás ügyében érintett áldozatok végleges száma még nem ismert, de ez eddigi bejelentések alapján a Vastaamo-ügy lehet Finnország történetének legnagyobb bűnügye. Korábban a 2005 és 2008 között elhíresült piramisjáték tartotta a szomorú rekordot Finnországban tízezer károsulttal és az ügyhöz kapcsolódó százmillió eurós csalással.

Az ügy nyilvánosságra kerülését követően azonnal elbocsátották a Vastaamo pszchioterápiás központ vezetőjét, Ville Tapiót, akit jelenleg azzal vádolnak, hogy valójában már 2018 óta, tehát az adatlopások első pillanatától tudott a bűncselekményekről, és mégsem tett lépéseket az ügyben. Sőt, 2019 júniusában elhallgatta az akkor többségi tulajdont vásárló új tulajdonos, az Intera Partners elől az elektronikus betegnyilvántartás ellen intézett sorozatos kibertámadást.

Azóta a nyomozás arra is fényt derített, hogy az elbocsátott főigazgató, Ville Tapio és szülei tízmillió euró értékű ingó és ingatlan vagyonnal rendelkeznek, amelyet a finn rendőrség egyelőre lefoglalt, és vizsgálja a család szakmai hátteréhez képest kiugróan magas vagyon eredetét.

A Helsingin Sanomat finn lap beszámolt arról, hogy a Vastaamo pszichoterápiás központ szakmai megítélése és hírneve is kifejezetten kétséges már évek óta, a tapasztalt pszichoterápiás szakemberek elmondták, hogy a Vastaamo tevékenysége állandó vitákat váltott ki szakmai körökben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.