Dániában akár erőszakkal is tesztelik a migránsokat, hogy hazaküldhessék őket

A ceutai migránsok jobb ellátást és munkát követelnek · Az amerikaiak húsz százaléka szerint mikrocsipeket rejtenek a vakcinák · Vény nélkül is meg lehet venni hamarosan az antigénteszteket a spanyol gyógyszertárakban · Dániában akár erőszakkal is tesztelik a migránsokat, hogy haza lehessen őket küldeni.

Magyar Nemzet
2021. 07. 20. 13:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utcára vonultak a ceutai migránsok: jobb ellátást és munkát követelnek

Ceutában, a Marokkó tengerpartján fekvő spanyol autonóm városban hozzávetőleg háromezer illegális bevándorló várja a lehetőset arra, hogy Spanyolország vagy más európai ország felé vehesse az irányt. A többségében marokkói migránsokból álló tömeg az utcára vonulva követelte a spanyol hatóságoktól, hogy ceutai tartózkodásuk alatt biztosítsanak számukra kedvezőbb lakhatási körülményeket és jobb ellátást. Az utcai demonstráció során a marokkói és más afrikai migránsok a spanyol kormányt tették felelőssé saját helyzetükért, és követelték, hogy Spanyolország terjessze ki rájuk is humanitárius programját. A tüntető migránsok szószólója felszólította a spanyol hatóságokat, hogy fejezzék be a marokkóiak erőszakos visszatoloncolását, amelyet gyakran úgy oldanak meg, hogy furgonokba pakolják az utcán lézengő migránsokat, majd kiteszik őket Ceuta marokkói határán. „Azt akarjuk, hogy jogunk legyen dolgozni, jogunk legyen a készségeinket a munkában kamatoztatni. Azt akarjuk, hogy érvényesíthessük bevándorlói jogainkat. Ha visszaküldenek minket a hazánkba, nem marad más választásunk, mint az öngyilkosság” – figyelmeztetett Reda, a marokkói állampolgárságú bevándorló.

Forrás: bladi.net

Az amerikaiak húsz százaléka szerint mikrocsipeket rejtenek a vakcinák

A YouGov brit közvélemény-kutató cég és a The Economist magazin által kezdeményezett felmérés szerint az amerikaiak 20 százalékának meggyőződése, hogy az amerikai kormány a vakcinákon keresztül juttat az emberekbe mikrocsipeket, amelyek az egyének követésére, megfigyelésére alkalmasak. Az összeesküvés-elméletekben hívő válaszadóknak ugyanakkor „csak” 17 százaléka gondolja úgy (szintén bármilyen erre utaló jel vagy tudományos bizonyíték nélkül), hogy a koronavírus elleni oltóanyagok, nemkívánatos mellékhatásként, autizmust okoznak. Mindkét összeesküvés-elmélettel kapcsolatban a 30–44 éves korosztály bizonyul a leggyanakvóbb korcsoportnak. Joe Biden, amerikai elnök a múlt héten a közösségi médiahálózatokat és az ott szabadon terjedő rémhíreket, hamis információkat tette felelőssé azért, hogy az amerikaiak egy jelentős hányada nem akarja beoltatni magát. „A közösségi média megöli az embereket” – mondta Joe Biden, ugyanis a koronavírus újabb variánsai, közöttük az extrém módon terjedő delta variáns, elsősorban a beoltatlan embereket fertőzi és öli meg. „Az oltásokkal kapcsolatban mindössze 12 ember gyártja és indítja útjára a rémhírek 65 százalékát a Facebookon, és tehetik mindezt szabadon, anélkül, hogy a vállalat letiltaná őket” – hivatkozott Biden arra a nyomozásra, amelyet az online térben terjedő gyűlöletbeszéd és hamis információk felkutatását végző nemzetközi NGO, a CCDH (Center for Countering Digital Hate) végzett.

Forrás: Sputnik France, NPR, The Economist/YouGov Poll

Vény nélkül is meg lehet venni hamarosan az antigénteszteket a spanyol gyógyszertárakban

Carolina Darias egészségügyi miniszter bejelentette: engedélyezik az öndiagnosztikai tesztek recept nélküli értékesítését azzal a céllal, hogy megkönnyítsék a pozitív esetek kiszűrését és ezzel elősegítsék az ötödik hullám járványgörbéjének meghajlítását. Darias hozzátette: bár nem tudják ingyenessé tenni, azon dolgoznak, hogy megfizethető áron hozzá lehessen jutni a tesztekhez. A jelenlegi tervek szerint 10-15 euróba kerül majd egy darab diagnosztikai eszköz, melynek elvégzéséhez nem lesz szükség orvosi asszisztációra, mindenki maga csinálhatja meg saját otthonában. A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki tartsa be a használati utasításban foglaltakat, hogy a lehető legalacsonyabb szintre lehessen csökkenteni a téves diagnózisok számát. Aki otthon pozitív eredménnyel diagnosztizálja magát, annak el kell mennie orvosához, aki megerősítő vizsgálatot hajt végre egy másik antigén- vagy pedig PCR-teszttel. A kormány arra számít, hogy a gyógyszertári értékesítésnek köszönhetően megugrik a tesztelők létszáma Spanyolországban.

Forrás: 20 minutos, HERALDO

Dániában akár erőszakkal is tesztelik a migránsokat, hogy haza lehessen őket küldeni

Dánia megkezdte a migránsok visszatoloncolását a biztonságosnak mondott országokba, mint például Szíriába, amihez akár erőszakot is bevet. A kiutasított migránsoknak Covid–19-tesztre van szükségük ahhoz, hogy útnak tudják őket indítani a származási országukba, ahol követelmény a teszt, amelyet azonban sokan megtagadtak. Koppenhága ennek érdekében még törvényt is módosított, és két személy esetében már alkalmazta is, azaz erőszakkal vettek tőlük mintát. A szomszédos Svédországban tavasszal kapott nyilvánosságot az a tény, hogy tíz kiutasított migráns közül kilenc megtagadja a PCR-tesztet annak érdekében, hogy ne kelljen elhagynia az országot, de a dánhoz hasonló törvénymódosítást nem terveznek.

Forrás: Jyllands-Posten, Fria Tider

Borítókép: A dán kormány visszatoloncolási politikája ellen tüntetők Stockholmban (Bugnyár Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.