Dél-Korea kimenekíti állampolgárait Vuhanból, Kazahsztán orvosi igazolást követel a kínai utasoktól

A dél-koreai kimenekítési tervről a kormány keddi rendkívüli ülésén határoztak. A repülőgépek csütörtökön és pénteken fogják evakuálni a kínai tartományban tartózkodó több száz dél-koreait.

Forrás: MTI2020. 01. 28. 10:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Repülőgépeket küld Dél-Korea állampolgárai kimenekítéséhez a kínai Vuhanba, ahol az új koronavírus okozta járvány felütötte a fejét, Kazahsztán pedig orvosi igazolást követel a közép-ázsiai országba beutazni kívánó kínaiaktól.

A dél-koreai kimenekítési tervről a kormány keddi rendkívüli ülésén határoztak. A repülőgépek csütörtökön és pénteken fogják evakuálni a kínai tartományban tartózkodó több száz dél-koreait. Közben Mun Dzse In államfő levelet küldött Hszi Csin-ping kínai elnöknek, amelyben ígéretet tett arra, hogy országa minden lehetséges segélyt megad a tüdőgyulladást okozó, halálos járvány felszámolásához.

Ezzel egy időben a dél-koreai hatóságok bejelentették, hogy a betegségben megfertőződött negyedik dél-koreai 172 emberrel érintkezett. Az 55 éves betegnél hétfőn mutatták ki a kórt. A helyi egészségügyi hivatal beszámolója szerint a beteg a múlt kedden fordult orvoshoz, majd két napig otthon tartózkodott. Állapota rosszabbodott, ezt követően szállították egy, a főváros déli részén lévő kórházba. Az országban 15 embert vizsgálnak fertőzés gyanújával.

A Hyundai és a Kia autógyártó is tervezi alkalmazottai és családtagjaik evakuálását Vuhanból. A Hyundainak öt gyára van Kínában, évente 1,65 millió járművet, míg az cég által 34 százalékban tulajdonolt Kia három gyára 890 ezer autót állít elő Kínában.

A Samsung munkacsoportot hozott létre a Kínában dolgozó alkalmazottai egészségének vizsgálatára, egyben megtiltottak minden üzleti utat Kínába. Az északkelet-kínai Hszianban épülő elektronikai üzemegységében a munkásoknak egészségügyi maszkokat osztottak ki, és mérik testhőmérsékletüket.

A vírus terjedése elleni intézkedéseket hoztak az észak-koreai hatóságok is. A Nodon Szinmun pártlap azt írta kedden, hogy a hatóságok fokozták a Kínából érkezők ellenőrzését, higiéniai intézkedéseket hoztak minden határátkelőn, kikötőben és reptéren, tájékoztatják a lakosságot arról, hogyan lehet megelőzni a fertőzést.

Kazahsztán kedden bejelentette, hogy az ország vízumát kérő kínai állampolgároktól orvosi igazolást kérnek. Felfüggesztették az elektronikus vízumok kiadását azoknak a kínaiaknak, akik ezt korábban a határon igényelték.

A kazah kormány egyúttal kéréssel fordult Pekinghez, hogy a Vuhanban tanuló 98 kazah diákot engedjék hazautazni. A kazah hatóságok egyelőre nem tervezik, hogy lezárják a határt a szomszédos Kínával, mert ez akadályozná az ott dolgozó kazahok hazatérését. Jelenleg mintegy 1300 kazah állampolgár tartózkodik Kínában, ötven százalékuk Hajnan szigetén turistáskodik. A kazah egészségügy tájékoztatása szerint a Kínából hazatért állampolgáraik közül négyen kerültek kórházba légúti fertőzés gyanújával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.