Donald Tusk: Feltétel nélkül támogatjuk Ukrajnát

Donald Tusk felhívta a figyelmet arra, hogy éppen azok a politikusok kérdőjelezik meg Ukrajna területi egységét, akik az egységes Európa ellen vannak.

Magyar Nemzet
2019. 02. 20. 14:53
TUSK, Donald; POROSENKO, Petro
A Majdan-tüntetésekre emlékeztek Kijevben Fotó: MTI/AP/Mihail Palincsak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnát feltétel nélküli támogatásukról kell biztosítania az Európai Uniónak és tagállamainak most, az orosz agresszió idején – hangsúlyozta az Európai Tanács elnöke kedden Kijevben az ukrán parlament rendkívüli ülésén felszólalva. Donald Tusk szavai szerint „csak annak van joga magát európainak nevezni, aki szolidáris Ukrajnával”. „Az, aki kész eladni Ukrajnát, eladja Európa jövőjét” – idézte a távirati iroda a lengyel politikust.

Felhívta a figyelmet arra, hogy éppen azok a politikusok kérdőjelezik meg Ukrajna területi egységét, akik az egységes Európa ellen vannak. „Mondd, mit gondolsz Ukrajnáról, hogy tudjam, mit gondolsz Európáról!” – jegyezte meg Donald Tusk. Idézte II. János Pál pápa szavait, mondván, hogy azok Ukrajnára is érvényesek: „Nincs tisztességes Európa független Lengyelország nélkül. Nincs tisztességes Európa független Ukrajna nélkül. Nincs biztonságos Európa biztonságos Ukrajna nélkül. És egyszerűen fogalmazva, nincs Európa Ukrajna nélkül.” A helyi sajtó szerint szavait kitörő örömmel üdvözölték az ukrán képviselők az ülésteremben.

A Majdan-tüntetésekre emlékeztek Kijevben
Fotó: MTI/AP/Mihail Palincsak

Tusk beszédében kitért a méltóság forradalmának elnevezett, 2014-es kijevi Majdan-tüntetésekre is. Február 18–20-án van az ötödik évfordulója annak, hogy éleslőszerrel lőttek a rendfenntartók a tüntetőkre, aminek következtében több mint százan életüket vesztették. Az Euró­pai Tanács elnöke emlékeztetett arra, hogy a méltóság forradalma Ukrajnában európai uniós zászlók alatt kezdődött és zajlott.

Tusk arra intette az ukrán politikusokat, gondosan kerüljék a radikális nacionalizmus és a populizmus kísérté­seit. A jelenleg tartó elnökválasztási kampányban pedig kérte, ne okozzanak „túl nagy kárt” egymásnak. Az ülésen egyébként Petro Porosenko elnök aláírta azt az alkotmánymódosítást, amellyel bekerül az alaptörvénybe Ukrajna törekvése az EU- és a NATO-csatlakozásra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.