Egyre súlyosabb gond az integráció

Kitoloncolták Németországból Libanonba a brémai alvilágot irányító arab bűnszervezet vezetőjét, ugyanakkor a szövetségi kormány köteles befogadni az Iszlám Állam Szíriában megölt harcosainak német hozzátartozóit egy bírósági ítélet szerint. Egyazon nap közölte a német média ezt a két hírt, a nyár közepi politikai uborkaszezonban akaratlanul is emlékeztetve a közvéleményt: rendkívül nehezen megy és biztonsági kockázatokkal is jár az arab világból érkezők befogadása és integrálása.

Magyar Nemzet
2019. 07. 13. 17:32
Women walk in front of Cologne Central Mosque, in Cologne
Európa legnagyobb mecsete Kölnben. Az épületet tavaly Recep Tayyip Erdogan török elnök adta át Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kitoloncolták Németországból Libanonba a brémai alvilágot irányító arab bűnszervezet vezetőjét, jelentette a német sajtó belügyi tájékoztatásra hivatkozva. „A kérdéses személy ellen jogerős kiutasítási határozat volt érvényben, és kitoloncoltuk”, tudatták a hatóságok.

A Bild című lap arról számolt be, hogy a 46 éves férfi ellen 13 éve volt érvényben a kiutasítási határozat, a mostani akciót pedig hónapokig tervezték, mígnem most éjjel rajtaütöttek.

A férfi a gyanú szerint a brémai szervezett bűnözés meghatározó erejének tartott úgynevezett Miri-klán vezetője volt. A Die Welt napilap úgy tudja, a hozzávetőlegesen 2500 fős, többnyire egy család tagjaiból álló klán mintegy 1300 tagja ellen folyik nyomozás. A most kiutasított férfi a Bild információi szerint legutóbb hat évet ült börtönben kábítószer-kereskedelem miatt.

Európa legnagyobb mecsete Kölnben. Az épületet tavaly Recep Tayyip Erdogan török elnök adta át
Fotó: Reuters

Több német tartományban működik hasonló bűnszervezet, egy-egy családhoz köthető klán. Ezek többnyire arab vagy kurd származásúakból állnak. Többségük Libanonban vagy Törökországban élt, mielőtt bevándorolt Németországba; az 1975 és 1990 közötti libanoni polgárháború idején sokan hagyták el az országot.

A Süddeutsche Zeitung, illetve más német médiumok szerint mindeközben a héten első ízben döntött úgy német bíróság, hogy a szövetségi kormány köteles hazahozni az Iszlám Állam (ISIS) megölt harcosainak családtagjait a szíriai al-Haul menekülttáborból.

A berlini közigazgatási bíróság úgy határozott, a kormány köteles jóváhagyni három kiskorú gyermek, illetve édesanyjuk személyazonosságának megállapítását, majd lehetővé tenni, hogy hazatérjenek. A döntést azzal indokolják, hogy az Alsó-Szászországból származó anya és gyermekei élvezik a német állam védelmét, amit az alaptörvény is rögzít.

A kormány az ügyben amellett érvelt: az anyát nem köteles beutaztatni, s ezt azzal támasztotta alá, hogy a néhai férjükkel együtt radikalizálódott nők túl nagy biztonsági kockázatot jelenthetnek. A szóban forgó táborban több tucat olyan szélsőséges él, akiknek német állampolgárságuk van és az ISIS soraiban harcoltak.

Többen a feleségeikkel és gyerekeikkel együtt élnek ott, és száznál többre becsülik köztük azoknak a gyerekeknek a számát, akik szintén német állampolgárok.

Egy friss felmérés szerint a németek 50 százaléka szerint jelent fenyegetést az iszlám; a nyugaton élők 16 százaléka, míg a keletiek 30 százaléka nem szeretné, hogy a szomszédja muszlim legyen.

Nehéz a koalíciós helyzet

Nem egyszerű a német kormányon belül kialakult helyzet Ursula von der ­Leyen európai bizottsági jelölése miatt, ismerte el Angela Merkel kancellár, egyben arra kérve párttársnője és védelmi minisztere bírálóit, tanúsítsanak önmérsékletet. Merkel – aki a legutóbbi EU-csúcson az egyetlen kormányfőként tartózkodott a jelölésnél – mindamellett egyetértett a szociáldemokraták (SPD) vezetésével: racionálisan kell hozzáállni a CDU-s miniszter jelöléséhez akkor is, ha nem egyformán gondolkodnak róla. De az SPD-n belül komoly az elégedetlenség. A DPA hírügynökség szerint a német szociáldemokraták európai parlamenti küldöttsége egy dokumentumában kiemelte, miért alkalmatlan jelölt Ursula von der Leyen az Európai Bizottság élére. Martin Schulz korábbi SPD-pártelnök már a politikusnő jelölésére idegesen reagált, mondván: a leggyengébb tárcavezetőről van szó, és a jelölés „Orbán Viktor, valamint a kelet-európaiak győzelme”. A CDU bajor testvérpártjában, a CSU-ban is zúgolódtak, mert az EU-csúcs lesöpörte az asztalról csúcsjelöltjüket, Manfred Webert.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.