Elismerte vereségét a tunéziai elnökválasztáson alulmaradt Nabíl Karui

Elismerte vereségét a tunéziai elnökválasztáson alulmaradt Nabíl Karui és közleményben gratulált riválisának, Kaisz Szaíd pártfüggetlen jogászprofesszornak, aki több exit poll szerint is elsöprő győzelemre számíthat.

Forrás: MTI2019. 10. 14. 20:55

Elismerte vereségét a tunéziai elnökválasztáson alulmaradt Nabíl Karui és közleményben gratulált riválisának, Kaisz Szaíd pártfüggetlen jogászprofesszornak, aki több exit poll szerint is elsöprő győzelemre számíthat.

„Szeretnék gratulálni önnek a megválasztásához az elnöki tisztségbe” – olvasható Karui közleményében, amelyet mindössze néhány órával az előtt adtak ki, hogy a választási bizottság közzéteszi az elnökválasztás második fordulójának előzetes eredményeit.

A választások előtt alig ismert Szaíd alkotmányjogi professzor, aki szerény, a finanszírozást és a nyilvánosságot nélkülöző kampányt folytatott konzervatív társadalmi nézeteket hangoztatva, korrupcióellenes harcot hirdetve és a 2011-es felkelés, az arab tavasz alapelveihez való visszatérést szorgalmazva. Bírálói azonban a halálbüntetéssel, a homoszexualitással és a férfiak és nők egyenjogúságát illetően vallott őskonzervatív nézeteit kifogásolják.

Két közvélemény-kutató cég exit-poll felmérése szerint Szaíd a voksok több mint 70 százalékát szerezte meg.

Mindenekelőtt a fiatal szavazók támogatták a 61 éves alkotmányjogászt – közölte a Sigma Conseil közvélemény-kutató cég hétfőn.

Az elnökválasztáson indult, de az első fordulóban kiesett Jusszef Sahíd tunéziai miniszterelnök a voksolást „egyfajta reformként méltatta a korrupcióval szemben”. Tunézia megmutatta a világnak, hogy egy békés hatalomváltás lehetséges – idézte a helyi sajtó Sahídot.

Nabíl Karui médiamogulból lett politikus, akit augusztus végén őrizetbe vettek adócsalással és pénzmosással gyanúsítva. Ennek ellenére Karui a szeptember 15-én megtartott első választási fordulóban a második helyen végzett a voksok 15,58 százalékával.

Szaíd akkor a szavazatok 18,4 százalékát szerezte meg, és első lett.

Karui egészen múlt hét szerdáig börtönben volt, akkor a fellebbviteli bíróság rendelkezésére szabadon engedték, bár ügyében nem született ítélet. A volt médiamogul tagadja, hogy bűnös lenne.

Az észak-afrikai országban október 6-án tartottak parlamenti választásokat is. Az addig kormányzó politikai erők az ígért, de elmaradt gazdasági fellendülés miatt jelentősen vesztettek támogatottságukból.

A legtöbb szavazatot a mérsékelt iszlamista Újjászületés Mozgalom (Ennahda) kapta, 52 képviselő helyet tudott biztosítani magának, míg a Nabíl Karui vezette Tunézia Szíve (Kalb Túnisz) 38 mandátumot szerzett a 217 fős törvényhozásban. A két párt azonban kizárta az együttműködés lehetőségét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.