Ellentmondásba került Thunberg

A tervek szerint ma érkezik meg Lisszabonba egy ausztrál vitorlás fedélzetén Greta Thunberg. A világjáróvá vált zöldaktivista nem száll repülőre, hogy ne növelje a környezetszennyezést személyes utazásával, ám kiderült, mások repülése nem jelent problémát, ha az előmozdítja az ő hajózását.

2019. 12. 03. 9:45
Swedish teenage climate activist Greta Thunberg attends a news conference ahead of her trans-Atlantic boat trip to New York in Plymouth
A svéd tinédzser ma érkezik katamaránnal Lisszabonba Fotó: Henry Nicholls Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A La Vagabonde nevű katamarán november 13-án hagyta el az Egyesült Államokban található Norfolk kikötőjét, hogy 3609 tengeri mérföldes, 5500 kilométeres utat tegyen meg a portugáliai Lisszabonig. A hajó a világ első számú olyan vitorláspárjáé, akik az életüket a vízen élik, s azt közvetítik követőiknek az interneten, amely meglepően gyümölcsöző vállalkozásnak bizonyult, hiszen az ausztrál páros, Riley Whitelum és Elayna Carausu minden költségét a rajongók kalapozzák össze, sőt a La Vagabonde is adomány egy francia hajóépítő cégtől. A La Vagabonde november elején jelezte, hogy felveszi a fedélzetre az Amerikában hoppon maradt környezetvédő aktivistát, Greta Thunberget.

A svéd lány hatalmas médiafelhajtás közepette utazott el az Egyesült Államokba egy monacói vitorlás fedélzetén, hogy részt vegyen a New Yorkban tartott klímacsúcson. A hajón apjával együtt utazott, így saját számításai szerint személyesen nem terhelte a környezetet, ám a hajó kisegítő személyzete repülővel jutott el New Yorkba, hogy utána hazahozhassa Amerikából a jachtot.

A svéd tinédzser ma érkezik katamaránnal Lisszabonba
Fotó: Reuters

Thunberg ezt követően azt tervezte, hogy elutazik közúton Chile fővárosába, ahol december elején akarták tartani a klímacsúcsot. A szinte lehetetlen vállalkozás azonban még Észak-Amerikában megfeneklett, ugyanis Santiago de Chilében időközben összecsapások törtek ki a lakosság és a rendőrség között, a dél-amerikai ország így visszaadta a csúcstalálkozó rendezési jogát, a beugró pedig Madrid lett, az óceán túlpartján. A hír az Egyesült Államok déli részén érte a svéd lányt, akinek mindenképpen a nem repülős hazautat kellett valahogy megoldania.

A La Vagabonde esetében a fotón a svéd lány és az ausztrál pár, valamint kisbabájuk mellett még egy személy látható, Nikki Henderson. Ő egy brit hajós, aki ezt írta a Twitteren: „Úgy döntöttem, hogy segítek irányítani a La Vagabonde-ot és támogatom Gretát, mert megváltoztatja a világot egyszerűen azzal, hogy kiáll azon értékek mellett, amelyeket igaznak érez, és nem változtatja meg a véleményét.” Henderson ezért repülőre szállt és elutazott New Yorkba, hogy Virginiából hazahozhassa a hajót. Az átkelés az Atlanti-óceánon november végén nem számít egyszerű feladatnak, feltehetően ezért volt szükség a tapasztalt brit vitorlás segítségére, s ezért vállalták, hogy az utolsó pillanatban ültessék repülőre, amely ugyanakkor kérdésessé teszi az egész projekt valódi értelmét.

Az iskolai tanulmányait szüneteltető aktivista sikeres hajóstoppolása másokat is arra indított, hogy kövessék a svéd lány példáját, és maguk is felkéredzkedjenek egy vitorláshajóra, így kalandozva a világtengereken.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.