Elmarasztalták hazánkat

Taps és bekiabálások közepette fogadták el tegnap Strasbourgban azt az EP-határozatot, amely kimondja: Magyarország és Lengyelország esetében a jogállamiság a korábbinál rosszabb állapotban van.

Judi Tamara (Strasbourg)
2020. 01. 17. 11:48
null
Hidvéghi Balázs Fotó: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Taps és bekiabálások közepette fogadták el tegnap Strasbourgban azt az európai parlamenti (EP-) határozatot, amely kimondja: Magyarország és Lengyelország esetében a jogállamiság a korábbinál rosszabb állapotban van. A dokumentumban – amely 446 szavazattal, 178 ellenében, és 41 tartózkodás mellett ment át a rostán – a képviselők arra kérik az EU Tanácsát, hogy hatékonyan alkalmazza az alapszerződések 7. cikkelyét, valamint szervezzen rendszeres és strukturált jogállamisági meghallgatásokat, amelyen a parlamenti testület képviselői is részt vehetnek. Az Euró­pai Bizottságnak pedig minden rendelkezésére álló eszközt be kell vetnie az uniós alapértékek védelmében, áll az EP dokumentumában.

A tegnapi szavazást követően Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője megismételte a szerdai vita során is hangoztatott véleményét, miszerint Magyarország valójában politikai és nem jogi vitában áll a baloldali bevándorláspárti erőkkel. – Ezek az erők folyamatosan nyomás alatt kívánják tartani Magyarországot azért, hogy engedjen olyan témákban, mint a bevándorlás kezelésének kérdése vagy az európai keresztény kultúra megítélése és védelme – fogalmazott a Fidesz képviselője, arról is szólva: gyalázatos, hogy a magyar ellenzéki EP-képviselők folyamatosan és szinte kizárólag azzal foglalkoznak, hogy Magyarországot besározzák az európai politika színterein. Tegnap a momentumos Donáth Anna és Cseh Katalin, valamint Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció képviselője is üdvözölte a szavazás eredményét.

Hidvéghi Balázs szerint gyalázatos ellenzéki honfitársai viselkedése
Fotó: Európai Parlament

Az Európai Néppárt frakciója megosztott volt a kérdésben: a tagok többsége támogatta a lengyel és a magyar helyzet bírálatát, viszont a spanyol, az olasz és a francia delegáció tagjai egyhangúlag nemmel voksoltak. A párt a szavazást megelőző este, viták közepette döntött arról, hogy végül a határozat felkarolását ajánlja a képviselőknek. Az ülésen a már említett nemzeti delegációk tagjai – így az olasz Antonio Tajani, valamint a francia François-Xavier Bellamy – álltak ki a magyar érvek mellett. Szempont volt, hogy a hazai és a lengyel ügy egy határozatban szerepel. Márpedig az Európai Néppártban a lengyel ellenzéki, jobboldali-liberális Polgári Platform kap helyet.

A voks a Fidesz néppárti tagságának sorsára is kihatással lehet, erről tegnap Novák Katalin fogalmazott meg kemény üzenetet. – Amikor arról döntünk majd, hogy maradjon-e a Fidesz a néppártban, a szavazás súlyos érv lesz amellett, hogy új szövetségeseket keressünk – fogalmazott a Fidesz-alelnök az Atv.hu-nak. Később Novák a Twitteren mondott köszönetet a határozatot elutasító néppárti tagoknak, ugyanakkor szerinte a frakció java egyszerűen engedett a liberális nyomásnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.