Elpusztította a szigeteket a hurrikán

Magyar Nemzet
2019. 09. 05. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bahamákon hatalmas pusztítást végző Dorian hurrikán már Florida partjai mentén halad észak felé nagyon lassan, s valószínűleg a dél-karolinai Charlestonban ér partot. A szakemberek és a politikusok mindazonáltal arra figyelmeztetik a floridaiakat, hogy a vihar – bár nem közvetlenül sújtja őket – veszélyes, mert 2-3 méter magasra is felkorbácsolhatja a part menti vizeket – írja a távirati iroda.

A vihar a Bahama-szigetek 29 lakott szigetének csaknem mindegyikén végigsöpört, de elsősorban az északi területeket sújtotta, ahol még ötös erősségű hurrikánként csapott le a vidékre. A Great Abaco-sziget egy része teljesen víz alá került, míg a Grand Bahama-szigeten lévő Freeport városát összedőlt házak romjai, törmelékek, utcákon heverő kicsavart fák és elárasztott utcák jellemzik. Hubert Minnis kormányfő a Reuters szerint újságíróknak elmondta, hogy Great Abacón az otthonok mintegy 60 százaléka megsemmisült vagy súlyosan megrongálódott, a halálos áldozatok száma hétre emelkedett, de ez minden bizonnyal nem a végleges szám.

New Providence szigetét és a rajta található fővárost, Nassaut – az idegenforgalom és a gazdaság motorjait – elkerülte a durva pusztítás, s csak az utcákat árasztotta el a víz. Minnis szerint erre a szigetre vár a feladat, hogy újjáépítse Abacót és Grand Bahamát.

Az ENSZ és a segélyszervezetek szerint a Bahamák északi részein humanitárius katasztrófa fenyeget. A világszervezet kedd este közzétett adatai szerint legalább 61 ezer embernek van szüksége azonnali élelmiszersegélyre. Mivel a Bahamai Közösség perszonálunióban áll az Egyesült Királysággal, a legtöbb segély egyelőre onnan érkezik. A brit királyi haditengerészet egyik hajója már hétfőn a Bahamák felé tartott, fedélzetén helikopterrel, speciális szállító járművekkel és segélyekkel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.