EP-választási listán tér vissza Puigdemont

Carles Puigdemont ellen elfogatóparancs van érvényben, vagyis ha spanyol földre lép, a hatóságok azonnal őrizetbe veszik.

Buzna Viktor
2019. 03. 12. 8:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszatér az önkéntes száműzetésbe kényszerült katalán vezető, Carles Puigdemont (képünkön). Mégpedig az egyik európai parlamenti választási lista élére kerülhet: a jelenleg Belgiumban tartózkodó politikust jelöli ugyanis első helyen a tartományban kormányzó, függetlenségi Együtt Katalóniáért pártszövetség. Erről a spanyol sajtó tegnap adott hírt, újabb csavarral gazdagítva Carles Puigdemont mind politikai, mind jogi szempontból bonyolult történetét.

Puigdemont több mint tizenhat hónapja hagyta el Spanyolországot, hogy elkerülje az ellene indított bírósági eljárást. A politikus kezdeményezte a 2017. október 1-jén megtartott, rendőri erőszakba torkollt függetlenségi népszavazást, amit az akkor elfogadott katalán függetlenségi nyilatkozattal együtt a madridi kormány alkotmányellenesnek minősített. Puigdemont azóta Belgiumban él, és azon dolgozik, hogy a katalán függetlenségi törekvések és az emiatt kialakult spanyol belpolitikai konfliktus nemzetközi üggyé váljon. Ennek érdekében például előadásokat tart szerte Európában.

A katalánok ügyének életben tartására irányul Puigdemont jelölése, erről a katalán kormányszóvivő beszélt a hír megjelenését követően. – A legjobb módja annak, hogy meghalljanak minket Európában, hogy lássák az elnyomást – indokolta a párt döntését Elsa Atradí katalán kormányszóvivő, aki „szabad hangnak” nevezte az egykori katalán elnököt.

Márpedig az ügy a májusi EP-választásokig várhatóan témát ad a sajtónak. Carles Puigdemont ellen ugyanis elfogatóparancs van érvényben, vagyis ha spanyol földre lép, a hatóságok azonnal őrizetbe veszik. A katalán függetlenséggel szemben kritikus konzervatív ABC spanyol napilap pedig azonnal jelezte: ahhoz, hogy a politikus valóban az EP képviselője lehessen egy eredményes választási szereplést követően, a spanyol fővárosba kell utaznia. A jogszabályi előírások szerint ugyanis a mandátumot nyert politikusoknak képviselői esküjüket Madridban, a központi választási bizottság előtt kell letenniük.

A lap írásában kitért arra is, hogy az eddigi közvélemény-kutatások szerint a katalán függetlenségi erők nem jutnának képviselethez az Európai Parlamentben. Az Együtt Katalóniáért listája ugyanis nem foglalja magában a katalán függetlenségi kormány másik pártját, a Katalán Köztársasági Baloldalt, amelynek európai listavezetője az eddigi információk szerint Oriol Junqueras pártelnök lesz. Junqueras ellen egyébként szintén bírósági eljárás zajlik, ő tizenhat hónapja van előzetes letartóztatásban, és a katalán vezetők elleni perben 25 éves börtönbüntetést kért rá az ügyészség lázadás és közpénz hűtlen kezelésének vádja miatt. Nem Puigdemont és a baloldali pártelnök a katalán politika két nagy visszatérője. Spanyolországban április végén parlamenti választások lesznek, s több, előzetes letartóztatásban lévő katalán politikus is szintén képviselőjelöltként indul az Együtt Katalóniáért színeiben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.