Észak-Korea megtorlással fenyegetett

Forrás: MTI2019. 11. 13. 16:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea megtorlással fenyegetett szerdán arra az esetre, ha az Egyesült Államok megrendezi a Dél-Koreával tervezett hadgyakorlatokat.

A közleményt annak ellenére adta ki a phenjani vezetés, hogy Washington a múlt héten bejelentette: a decemberi közös légi hadgyakorlatot a korábbi manővereknél szűkebb keretek között hajtják végre.

„Az önvédelem jogába” tartozik megtorolni minden olyan lépést, amely Észak-Korea szuverenitását és biztonságát fenyegeti – közölte az Állami Ügyek Bizottsága anélkül, hogy kifejtette volna, milyen ellenintézkedést helyez kilátásba. A Reuters hírügynökség megjegyzi, meglehetősen ritka a testület állásfoglalása, aminek Kim Dzsong Un észak-koreai vezető áll az élén.

Az Állami Ügyek Bizottsága most azzal fenyegetett, hogy „borzalmas szenvedés” lesz a vége annak, ha Washington továbbra is figyelmen kívül hagyja az észak-koreai vezető áprilisi bejelentését, amelyben az év végéig szabott határidőt az Egyesült Államoknak, hogy legyen rugalmasabb a nukleáris leszerelésről szóló tárgyalásokon.

A testület állásfoglalásában leszögezte azt is, hogy a manőver sérti Kim Dzsong Unnak és Donald Trump amerikai elnöknek a kapcsolatok javításáról szóló megállapodását, ami Észak-Koreát a harckészültségi szintjének fokozására kényszeríti.

A múlt héten egy magas rangú észak-koreai diplomata úgy fogalmazott, hogy az amerikai-dél-koreai manőver hidegzuhanyként hat a Washingtonnal folytatott tárgyalásokra.

Az észak-koreai hatóságok többször is felszólították Dél-Koreát, hogy hagyjon fel az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlatokkal, mert ártanak a Phenjan és Szöul közötti párbeszédnek. A kommunista állam azért is ellenzi a hadgyakorlatokat, mert egy invázió előkészületeit látja bennük.

Október 5-én amerikai és észak-koreai képviselők találkoztak munkamegbeszélésre a svéd fővárosban, de a tárgyalások eredménytelenül zárultak. Kim Mjong Gil észak-koreai főtárgyaló a tárgyalások összeomlásáról számolt be, és azt javasolta az amerikai félnek, hogy gondolja át jobban álláspontját. Az amerikai külügyminisztériumnál nem értettek egyet Kim Mjong Gil értékelésével, és a találkozót konstruktívnak nevezték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.