Europol: Hatalmas profitokat szereznek a migránscsempészek

Több ezer euróért viszik be az unióba az illegális bevándorlókat az iráni csempészek, derült ki az Europol friss jelentéséből. A szervezet arról számolt be, hogy az uniós hatóságok egy 12 fős csempészcsapatot fogtak el, akik kis csónakokban csempészték be a migránsokat az EU területére – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2020. 10. 02. 20:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezer eurót zsebeltek be migránsonként annak az iráni csempészbandának a tagjai, akiket az Europol és az Eurojust jelentése szerint belga, brit, francia és holland hatóságok tartóztattak le.

A 12 fős csapat csónakokon szállította át a bevándorlókat Franciaországból az Egyesült Királyság területére, és személyenként háromezer eurót kértek a fuvarért. A dolog iróniája, hogy Franciaország biztonságos ország, tehát nem lehet tudni, hogy a menekültek miért folytatták útjukat a brit partok felé.

A rendőrök a csempészektől lefoglaltak 12 gépjárművet, tíz gumicsónakot, 152 mentőmellényt és 48 ezer euró készpénzt. Az Eurojust közleménye azt is megerősíti, hogy a csempészek hatalmas hasznokra tehettek szert műveleteik során, hiszen az elmúlt hónapokban rendkívül megnőtt az illegális bevándorlást segítő csempészek aktivitása. A francia hatóságok eddig 1 317 migránst kapcsoltak le sikeresen, akik az Egyesült Királyságba készültek. Ez ugyanakkor eltörpül az idén partot ért bevándorlók száma (5600) mellett.

A schengeni övezetet célzó bevándorlók is újra útnak indultak, amire a Frontex adatai engednek következtetni. A szervezet JAD Danube akciójának ötödik köre során – ami szeptemberben zajlott – ötven csempészt tartóztattak le, 83 hamis dokumentumot derítettek fel, és 17 lopott gépjárművet találtak. Emellett 7 248 bevándorlót sikerült időben feltartóztatni.

Mintegy háromezer migráns indult útnak egyszerre

A legtöbb migráns Honduras északi részéből indultak útnak, a legnagyobb részük gyalog, hátizsákkal érkezett, sokan szájmaszkot viselnek – közölték helyszíni tudósítók.

A hatóságok tájékoztatása szerint egy migráns életét vesztette, miután leesett egy trélerről.

Alejandro Giammattei guatemalai elnök televíziós beszédében közölte: utasítást adott az illegálisan érkezők őrizetbe vételére és visszaszállítására a határhoz.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.