Évtizedek óta nem látott árvíz pusztít Ausztráliában

Ez idáig két áldozata van a természeti katasztrófának és negyvenezer főt evakuáltak.

Magyar Nemzet
2021. 03. 24. 11:12
null
Beaudesert,, 2021. március 23. Árvíz miatt lezárt autóút a Brisbane város közelében lévõ Beaudesertben 2021. március 23-án. Ausztrália keleti partvidékét a heves esõzések miatt az elmúlt 60 év legsúlyosabb áradása sújtja. MTI/EPA-AAP/Darren England Fotó: Darren England
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évtizedek óta nem látott, hatalmas árvizek pusztítanak Ausztráliában a heves esőzések miatt. A természeti katasztrófának már legalább két halálos áldozata van és negyvenezer helyi lakost kellett evakuálni az ország keleti felében. A rendőrség szerdai közleménye szerint az egyik elhunyt egy 25 éves, pakisztáni férfi, aki korábban még telefonon beszélt a mentőszolgálattal, azonban autójával már nem tudott elmenekülni. A férfi járműve feltehetőleg elromolhatott, mielőtt a hatméteres árvízbe süllyedt. A másik áldozatról pedig mindössze annyit közöltek, hogy egy autóban találtak rá a hatóságok.

Árvíz miatt lezárt autóút a Brisbane város közelében lévő Beaudesertben 2021. március 23-án
MTI/EPA-AAP/Darren England

A múlt héten kezdődött áradások következtében temérdek lakóház került víz alá, az ár gépkocsikat és haszonállatokat sodort el, továbbá teljes városokat öntött el, ezzel elzárva a településeket a külvilágtól. Az evakuálások továbbra is folytatódnak, a hatóságok egyre több lakost szólítanak fel lakóhelyük azonnali elhagyására többek közt Sydney-ben is, az ország legnagyobb városában.

– Egyes területeken továbbra is számítani kell a vízszint megemelkedésére, különösen a folyók és a gátak esetében várhatók újabb áradások, melyekre az elmúlt ötven, esetenként az elmúlt száz évben nem volt példa

– figyelmeztetett Gladys Berejiklian, Új-Dél-Wales állam miniszterelnöke.

Sydney-nek, Új-Dél-Wales állam fővárosának más területein azonban már megkezdődtek a takarítási folyamatok és a kárelhárítás, az embereknek igyekeznek helikopterekkel élelmiszereket szállítani és sürgősségi ellátást biztosítani számukra. Az áramellátás is akadozik a katasztrófa sújtotta területeken, a legsúlyosabban érintett térségekben csak a hét második felére várható az energiaszolgáltatások visszaállítása. Az ausztrál biztosítási tanács közleménye szerint szerda reggelig mintegy tizenhétezer kártérítési igényt nyújtottak be a károsultak, ezek összértéke mintegy 264,2 millió ausztrál dollár, azaz több mint hatvanmilliárd forint.

– A következő napokban több száz fős védelmi erőket küldünk ki az árvíz sújtotta területekre, hogy segítsenek a károk helyreállításában, főként a takarítási munkálatokban

– jelentette ki David Littleproud katasztrófavédelmi miniszter.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a klímaváltozás miatt Ausztrália egyre inkább ki van téve a szélsőséges időjárás veszélyeinek. Meteorológusok szerint az árvíz sújtotta területeken alábbhagy az esőzés, és legalább egy hétig nem lesznek nagyobb esőzések, de a csapadékos front a déli Tasmania sziget felé mozdul el, és ott is heves esőzéseket és árvizeket fog okozni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.