Ezúttal Andrej Babiš az Európai Parlament célkeresztjében

Az Európai Néppárt a jogállamisági mechanizmus aktiválását is kérte már Csehországgal szemben.

Magyar Nemzet
2021. 05. 19. 18:22
null
Czech Prime Minister Andrej Babis adjusts his face mask during a joint press conference with his Israeli and Hungarian conterparts (unseen) in Jerusalem, on March 11, 2021. (Photo by ABIR SULTAN / POOL / AFP) Fotó: ABIR SULTAN / POOL / AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Néppárt (EPP) nyomására tartott ma vitát Andrej Babiš cseh kormányfő gazdasági szerepvállalásának lehetséges összeférhetetlenségéről az Európai Parlament (EP). A diskurzusra azután került sor, hogy az Európai Bizottság (EB) április végén megállapította, hogy a kormányfő alapította Agrofert mezőgazdasági vállalat a politikai befolyásának köszönhetően jutott előnyökhöz a piacon. Az EB vizsgálódása azt már nem mondta ki, hogy kifejezetten uniós források kerültek veszélybe, ám az akkori közlése szerint „elvárta”, hogy Babiš vitatott illetőségei után a szóban forgó cégek visszafizessenek a cseh állam kasszájába. Egyes sajtóforrások szerint akár tizenegy millió euróról is szó lehet. A jobbközép-liberális ANO mozgalmat vezető kormányfő mindvégig következetesen tagadta az uniós vádakat.

A cseh miniszterelnök megkérdőjelezte az uniós vizsgálat jogszerűségét Fotó: Reuters

Az EP mai vitájában felszólalók többsége kritikus volt Babišsal szemben: az Európai Bizottság részéről Johannes Hahn költségvetési biztos az uniós keretköltségvetéshez és helyreállítási tervhez csatolt feltételrendszerrel kapcsolatosan hívta fel a figyelmet arra, hogy

az érdek-összefonódás az uniós források felfüggesztését vonja maga után.

Hahn szerint az Agrofert nem részesül többé közösségi támogatásban, Csehország esetében pedig felfüggesztették a Regionális és Fejlesztési, illetve a Szociális Alap kifizetéseit, ameddig a további vizsgálódás tart. A vitában a leghangosabbak az Európai Néppárt képviselői voltak: a jobbközép frakció volt az, amelyik korábban amellett kardoskodott, hogy a cseh kormányfőt ne is engedjék a tárgyalóasztalhoz a tavalyi költségvetési egyeztetéseken.

Az EPP már arra is felszólította az Európai Bizottságot, hogy történetében először Csehországgal szemben élesítse az unió jogállamisági mechanizmusát.

(A január elsejével életbe lépett kondicionalitási rendelet végrehajtása várat magára, mert Magyarország és Lengyelország azt megtámadta az EU bíróságán – a szerk.)

„A Cseh Köztársaságnak és az EU valamennyi tagállamának be kell tartania az európai uniós források felhasználására vonatkozó szabályokat. Az Európai Bizottság feladata, hogy egy esetleges szabálytalanság vagy összeférhetetlenség esetén, az érintett tagállammal együttműködve a pénzügyi vizsgálatokat lefolytassa, az ajánlásokat, illetve a szükséges korrekciókat megtegye. Az Európai Parlament beavatkozása mögött azonban egyértelműen látszik a politikai indíték. Magyarország és Lengyelország után most a Visegrádi Együttműködés újabb országa, Csehország került a politikai támadások célkeresztjébe ” – közölte a vitához fűzött írásbeli hozzászólásában Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.