Facebook-cenzúra amerikai tanácsra

Tizenhét oldalt tiltott le a Facebook Spanyolországban mindössze néhány nappal a vasárnapi választások előtt. A közösségi oldal vezetése közleményben jelezte, az oldalak mögött álló három szélsőjobboldali szervezet viselkedése nem felelt meg a felhasználási feltételeknek. A szervezetek kifakadtak az előzmények nélküli akció miatt, és a szólásszabadság elleni támadásnak minősítették a letiltást.

Zetelaki Réka
2019. 04. 26. 17:16
Supporters of Spain's far-right party VOX attend a rally in Toledo
A Vox radikális aktivistái is borzolják a kormányzat kedélyeit Fotó: Sergio Perez Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlamenti választások előtt néhány nappal a Facebook az eddigi legdurvább beavatkozását hajtotta végre Spanyolországban: tizenhét oldalt tiltott le, amelyek szerintük szélsőjobboldali csoportokhoz tartoznak. A Spanyol Nemzeti Egység (Unidad Nacional Espanola), a Mindenki a Képesek vagyunk rá párt ellen (Todos contra Podemos) és a Harc Spanyolországért (Lucha por Espana) nevű csoportokról van szó, amelyeknek összesen több mint 1,6 millió követője volt. Az oldalakat egyébként Barcelonából és a Kanári-szigetekről vezérelték.

A letiltás előzménye, hogy április ­12-én az Avaaz nevű amerikai központú non-pofit szervezet egy elemzést publikált a spanyol választási kampány kapcsán, amelyben azonosította a három szervezetet. „Az oldalaik együttesen több mint 7,3 millió interakciót folytattak az elmúlt három hónap során” – írja az elemzés. „Ezekben a bevándorlás, az LMBT- (leszbikusok, melegek, biszexuá­lisok, transzneműek) közösség, a feminizmus és iszlámellenes tartalmakat osztottak meg” – teszik hozzá. A szervezet szerint az oldalak nem megfelelő magatartása, illetve gyakori névváltoztatása nem egyezik a Facebook közösségi oldal felhasználási feltételeivel. Az Avaaz olyan – az oldalak által megosztott – álhíreket emelt ki, mint például a katalán elnök bezárt egy rákos gyermekeket gyógyító központot, vagy egy kép arról, hogy a liberális Képesek vagyunk rá párt vezetője náci karlendítéssel áll egyenruhában.

A Vox radikális aktivistái is borzolják a kormányzat kedélyeit
Fotó: Reuters

„A Facebook azt tartja szem előtt, hogy megvédje a spanyol, az uniós és az összes választás feddhetetlenségét” – idézte a közösségi oldalt a TechCrunch technológiai hírekkel foglalkozó oldal. Azt is kiemelték, a letiltás nem a tartalmak miatt történt, hanem mert olyan tevékenységet folytattak, mint az álprofilok létrehozása vagy profilok duplikálása.

A letiltás hírét egyébként meglepő módon a spanyol nyelvű oldalakon szinte nem is közölték, csak az érintettek felháborodása jelent meg egy-két kisebb portálon. „Normális, hogy a Facebook letiltja és eltávolítja a fiókokat magyarázat nélkül? – írta a Twitteren a szélsőjobboldali aktivistaként számontartott Javier Capdevila Grau, a Spanyol Nemzet Egység szervezet vezetője. „Én mérsékelt, tisztelettudó ember vagyok, a publikációimat soha nem cenzúrázták” – jelentette ki, hozzátéve, hogy úgy néz ki, a Facebook célja a „teljes hatalom megszerzése”. A Facebook egyébként felszólította a pártokat és jelölteket, hogy a választásokra tekintettel regisztrálják kampánytevékenységüket és várják meg az engedélyt, mielőtt tartalmakat kezdenének megosztani. Április elején jelezték, több ezer kampányt folytató felhasználót azonosítottak, akik ezt nem tették meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.