Felderítetlen rémtettek

Hat éve már, hogy a kijevi diákok kivonultak az ukrán főváros 2004-ben egy forradalmat már megélt Majdan terére, tiltakozásul amiatt, mert Viktor Janukovics akkori elnök nem írta alá a társulási szerződést az EU-val. A demonstráció pár hét alatt véres eseményekbe és a második ukrajnai forradalomba torkollott. Száznál is többen haltak meg, tüntetők és karhatalmisták egyaránt, ezerhétszáz demonstráló és ezer kommandós sérült meg. Ám hiába a hatalmas áldozat, a mai napig nem tisztázódott, mi is történt valójában 2013 végén, 2014 elején Kijevben.

2019. 11. 29. 6:50
A girl lays flowers during a commemoration ceremony at a monument to the so-called "Heavenly Hundred" to mark the sixth anniversary of the start of the anti-government uprising in Kiev
2014 óta minden évben megemlékeznek az áldozatokról Fotó: Valentyn Ogirenko Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat évvel az Euromajdan-tüntetések kirobbanását követően a legtöbb elemzés egyetért abban: az akkori főszereplőknek valamiért nem érdekük, hogy kiderüljön az igazság. A szakértők egyre határozottabban állítják, hogy az akkori események mögött Soros György magyar származású amerikai üzletember háttérbeli machinációi is meghúzódhattak. Sokaknak az is gyanús, hogy miközben mesterlövészek gyarapították az „égi századot”, a forradalom politikai főszereplőinek és későbbi haszonélvezőinek irányába még eltévedt golyók sem repültek. A mesterlövészek vagy inkább orvgyilkosok kilétét máig homály fedi. A forradalomnak is hála, a börtönből szabadulva főügyészi székbe jutó Jurij Lucenko többéves kadenciája kevésnek bizonyult a történések rekonstruálására, ami felveti: lehet, nem is volt érdekük? A vérengzés igazi bűnösei máig nem kerültek elő. A nyomozás véget nem érő folyamatnak tűnik.

Az akkori áldozatok nevében az egyik özvegy az Euromajdan kirobbanásának idei évfordulóján személyesen fordult Volodimir Zelenszkijhez. Arra kérik az államfőt, folytassák a vizsgálódást, mert a korábbi nyomozás november 20-án befejeződött. E naptól kezdve az ügyészségnek megszűnt ez ügyben a nyomozói funkciója, és azt más hatóságok veszik át. Az áldozatok hozzátartozói attól tartanak, végleg süllyesztőbe kerül az ügyük.

2014 óta minden évben megemlékeznek az áldozatokról
Fotó: Reuters

A kérdésben megszólalt Ruszlan Rjabosapka is. Ukrajna új főügyésze szerint eddig hozzá nem értő detektívek nyomoztak, akik szándékosan kívánták hosszú évekre elhúzni a dolgot. Kijelentette, fentebb nevezett elődje öt éven át dolgozott a tömegmészárlás kivizsgálásán, ám semmilyen eredményt nem tudott felmutatni. – Sajnálatos számomra, hogy még a gyilkosságokban érintettek középszintű szereplőihez sem jutottunk el. Nagyon sok gyanúsítottunk van az egykori és a mostani rendőrségi körökben, miniszterek és helyetteseik is szerepelnek közöttük. Sokan közülük külföldön tartózkodnak – mondta el egy lapinterjúban a főügyész.

A hat évvel ezelőtti tüntetések végnapjaiban, 2014. február 18-20. között a rendfenntartók rohamot indítottak a demonstrálók ellen, és éleslőszerrel nyitottak tüzet rájuk, aminek következtében mintegy százan vesztették életüket. A vérontást elítélve a parlament február 22-én több mint kétharmados többséggel menesztette hivatalából Viktor Janukovicsot, aki akkor már menekülőben volt Oroszország felé, s azóta is Rosztov városában él.

Népszerűségvesztés

Jelentősen visszaesett Volodimir Zelenszkij elnök népszerűsége az ukránok köré­ben, egy friss felmérés szerint a megkérdezetteknek már csak az 52 százaléka viszonyul hozzá kedvezően. Az elemzők rámutattak arra, hogy szeptemberben még 73 százalékos népszerűséget mértek Zelenszkijnek, októberben ez az arány 66, november elejére pedig 64 százalékra esett, most pedig már csak 52 százalékon áll. Emellett folyamatosan nőtt azok aránya, akik negatívan viszonyulnak hozzá. Ez szeptemberben még csak hét százalék volt, októberben kilenc, november elején 12, és mostanra elérte a 19 százalékot. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.