Felmentő ítélet: nem követett istenkáromlást a keresztény férfi

A dpa német hírügynökség szerint az ilyen ítélet ritka, emiatt „merész” a muszlim Pakisztánban.

Forrás: MTI2020. 10. 06. 18:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pakisztánban egy felsőbíróság felmentett kedden egy istenkáromlásért több mint hat ével ezelőtt halálra ítélt és azóta siralomházban tartott keresztény férfit.

A dpa német hírügynökség szerint az ilyen ítélet ritka, emiatt „merész” a muszlim országban.

A vádlott, Szavan Maszih utcaseprő volt Lahor városban. A perben egy olyan szervezet védte, amely általában is istenkáromlással vádolt keresztényeket segít Pakisztánban. Ennek vezetője, Joseph Francis nyilatkozott a dpa-nak. Ezelőtt az országban egyetlenegyszer mentettek fel keresztényt az istenkáromlás vádja alól.

Aszja Bibi nyolc évet töltött a halálsoron istenkáromlás miatt, amelyet állítása szerint soha nem követett el, majd a felmentése 2018-ban erőszakos tüntetéseket váltott ki Pakisztán-szerte. Aszja Bibi jelenleg Kanadában él a családjával. Legalább 12 olyan keresztény van börtönben az országban, akit istenkáromlás miatt halálra ítéltek, fellebbezett, és várja a fellebbviteli bíróság ítéletét – mondta Francis.

Szavan Maszihot hamarosan szabadon engedik, de családjának legalább addig rejtőzködnie kell, mert a fenyegetések miatt életveszélyben vannak.

Éppen egy hónappal ezelőtt is halálra ítélt egy lahori bíróság istenkáromlásért egy keresztény férfit. Az ítélet előtt hét éven át tartották börtönben.

Az istenkáromlás – ami kimerülhet egyszerűen abban is, hogy valaki nem muszlim – súlyos vád Pakisztánban, és előfordul, hogy vádaskodás alapján megölik vagy meglincselik az illetőt. A legtöbb áldozat mindazonáltal muszlim.

Szintén vallási eredetű összetűzés miatt indított hajtóvadászatot a pakisztáni rendőrség az ország északnyugati részén, miután egy muszlim professzor egy tanú szerint hitbéli kérdésekben heves szóváltásba került egy kollégájával, majd agyonlőtte.

Az áldozatot, Naimuddin Hattak zoológiaprofesszort két ember lőtte agyon Pesavárban. Testvére mesélte el a rendőröknek, hogy Hattak hétfőn veszett össze egy másik egyetemen tanító kollégájával, aki aztán megölte.

Az áldozat az ahmadija vallási kisebbséghez tartozott. Az ahmadiják muszlimnak vallják magukat, de Pakisztán nem ismeri el őket muszlim vallásúnak, mert prófétának tekintik a vallás alapítóját, az iszlám szerint pedig Mohamed volt Allah utolsó prófétája a Földön. Az ahmadiják emiatt évtizedek óta szembesülnek halálos fenyegetésekkel, megfélemlítéssel és ellenük folytatott gyűlöletkampánnyal. 1984 óta legalább 260 ahmadija vált gyilkosság áldozatává az országban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.