Foggal-körömmel védik befolyásukat a baloldaliak

Az észak-olaszországi Emilia-Romagna a második világháború óta a baloldal fellegvárának számít, a felmérések azonban azt jelzik, hogy ez a vasárnapi voksolás után megváltozhat.

2020. 01. 26. 7:24
null
Paolo BORCHIA in the EP in Strasbourg Fotó: Mathieu CUGNOT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észak-olaszországi Emilia-Romagna a második világháború óta a baloldal fellegvárának számít, a felmérések azonban azt jelzik, hogy ez a vasárnapi voksolás után megváltozhat. – A múlt héten több kampányrendezvényen is részt vettem a régióban, és úgy éreztem, az emberekben megérett a változás utáni vágy. Általában pesszimista vagyok, de az a benyomásom, hogy az egyesült jobboldal ezúttal képes lesz győzedelmeskedni – mondta a Magyar Nemzetnek Paolo Borchia (képünkön). A bevándorlásellenes Liga európai parlamenti képviselője hozzátette, ez már csak azért is üdítő élmény lenne, mert ennél egyértelműbb és demokratikusabb visszacsatolást egy politikus nem kaphat a választóktól. Borchia szerint már egész héten a levegőben van, hogy a baloldal vereségre készül: noha a kampány kezdetén a Demokrata Párt (PD) még igyekezett mozgósítani a híveit, az elmúlt napokban a párt főtitkára, Nicola Zingaretti nem győzte hangsúlyozni, hogy a regionális választásoknak nincs tétjük. – Szerintem viszont egy demokratikus országban igenis számítania kell annak, hogy a jobboldali pártok sorra nyerik ezeket a választásokat. Arról nem is beszélve, hogy az Öt Csillag Mozgalom (M5S) labdába sem tud rúgni a jobb- és a baloldal kétpólusú harcában – tette hozzá Borchia.

Arról, hogy a Liga vezette jobboldal a regionális választások esetleges megnyerése után milyen lépéseket tervez, Borchia elmondta: a fő probléma továbbra is adott, az előrehozott parlamenti választásokat csak a baloldal régi harcosa, Sergio Mattarella államfő írhatná ki. A választók üzenete nyilván világos lesz számára, de az M5S–PD kormánykoalíció annak ellenére nem akarja kiengedni a kezéből a hatalmat, hogy recseg-ropog, magyarázta az EP-képviselő. Hozzáfűzte, nagyon szűk a jobboldal mozgástere. Luigi Di Maiónak, az M5S pártelnökének lemondásáról Borchia azt mondta: a 2018-as parlamenti választások legjobb párteredményét még az M5S produkálta, ám a tavalyi EP-választásokon világossá vált, hogy szavazóik több mint felét elveszítették. Majd a Ligával való közös kormányzásuk végeztével összeálltak azzal a baloldali elittel, amelynek a leváltására felesküdtek. – Garantált volt így a párt mélyrepülése, ráadásul az M5S szinte feloldódott a PD mellett. Hiába ül jelenleg is több képviselőjük a parlamentben, politikai értelemben teljesen erőtlenek a baloldalhoz képest – mondta Borchia. Szerinte mindenki számára nyilvánvaló, hogy a kormánykoalíció két pártja közül annak a baloldalnak a kezében összpontosul a befolyás, amely ellen a választók már számos esetben szavaztak az elmúlt években.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.