Fókuszban a megkettőzött kormányfőség

Magyar Nemzet
2019. 09. 28. 17:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akadoznak a nagykoalíciós tárgyalások Izraelben a kormányzó jobboldali Likud és a legfőbb ellenzéki erő, a centrista Kék-fehér párt között a helyi sajtó tegnapi jelentései szerint. Előzőleg négy órán át tárgyaltak a pártok, hogy megállapodásra jussanak, majd a Likud azt állította, válaszra várnak a Kék-fehértől a Reuven Rivlin államfő által javasolt közös kormányzásra.

Rivlin a távirati iroda jelentése szerint úgy oldaná meg a Likudot vezető eddigi miniszterelnök, Benjámin Netanjahu elleni vádemelés esetén fellépő bonyolult jogi helyzetet, hogy kettős miniszterelnökséget vezetnének be, és úgy módosítanák az akadályoztatás miatt távol lévő kormányfőre vonatkozó törvényt, hogy az eddigi legfeljebb száz napról határozatlan időre is lehetővé tennék a távollétet. Így Netanjahu továbbra is megtarthatná kormányfői tisztségét, és a jeruzsálemi rezidencián maradhatna akkor is, ha a főügyész benyújtja ellene a vádemelést. Helyette eközben a másik miniszterelnök, a Kék-fehér élén álló Beni Ganc lenne minden hatalom birtokosa.

Ezt a Likud elfogadta, a Kék-fehér viszont nem erről, hanem a közös kormányzás tartalmáról kíván tárgyalni. A Jediót Ahronót című lapnak úgy nyilatkoztak képviselőik, hogy a Likudnál elbarikádozták magukat, és kizárólag Netanjahu kormányzásának folytatásáról egyeztetnének. Legközelebb vasárnap, a zsidó új év előestéjén találkoznak a felek, és a Likud bejelentette, ekkor választ vár Rivlin kettős kormányfői elképzelésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.