Fontos a nyelvi és kulturális kisebbségi közösségek megőrzése

Egyenjogúságuk biztosítása mellett állt ki a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége.

Forrás: MTI2020. 06. 04. 23:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyelvi és kulturális kisebbségi közösségek alapjogai, valamint egyenjogúságuk biztosítása mellett állt ki a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége csütörtöki, az MTI-hez is eljuttatott memorandumában.

A szövetség elnöke, Deák Ernő és alelnökei, Bihari Szabolcs és Klement Kornél közös, 17 országos szervezetüknek és valamennyi európai parlamenti képviselőnek megküldött, négy nyelven – németül, franciául, angolul és magyarul – írt memorandumukban felhívták az Európai Unió szervei, illetve a nemzeti parlamentek és kormányok figyelmét arra, hogy békés fejlődés az élet minden területén csakis összehangolt, kiegyensúlyozott érdekegyeztetésen alapulhat.

Úgy fogalmaztak: a demokratikus pluralizmus jegyében meg kell őrizni közös hazánk, Európa szellemi, nyelvi, kulturális sokszínűségét, ezáltal életképességét. Ezért a Párizs környéki békekötések 100., és a második világháború befejezésének 75. évfordulóján halaszthatatlannak nevezték a lét és értelem szabta emberi fejlődés átértékelését, új alapokra helyezését a teljes egyenjogúság alapján.

Meggyőződésük szerint alapelvként meg kell őrizni a történelmi folyamatok során kialakult nyelvi és kulturális közösségeket – hangsúlyosan az önkényesen meghúzott államhatárok mögött létrehozott nemzeti kisebbségeket – természetes jogaikban és önálló életvitelükben. Hozzátették: az államnemzetekhez hasonlóan őket is megilleti a teljes politikai, jogi, társadalmi és kulturális egyenjogúság.

Ezt egész Európában elengedhetetlen követelménynek, a jövőbeni kiegyensúlyozott, feszültségmentes fejlődés zálogának tekintik. Azt írták: az Európai Uniónak elnapolhatatlan feladata, sőt, kötelessége az idevágó alapelvek kidolgozása, alkotmányjogi megalkotása és kivitelezése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.