Franciaország továbbra is harcban áll az iszlamista terrorizmussal

Máris hét embert vettek őrizetbe a Charlie Hebdo melletti pénteki iszlamista támadás kapcsán.

2020. 09. 26. 10:44
null
Párizs, 2020. szeptember 25. Rendõrök járõröznek a helyszín közelében 2020. szeptember 25-én, miután egy késes támadó négy embert megsebesített a Charlie Hebdo szatirikus lap egykori párizsi szerkesztõségének környékén. A támadót õrizetbe vették. MTI/EPA/Ian Langsdon Fotó: Ian Langsdon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A támadás fő gyanúsítottjával együtt összesen hét embert vettek őrizetbe szombat reggelig a Charlie Hebdo szatirikus hetilap volt párizsi szerkesztőségénél pénteken történt – feltehetőleg – terrortámadás kapcsán – írta a Le Parisien című portál. A lap igazságügyi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy éjfél körül a második gyanúsított őrizetbe vételét feloldották: a meg nem nevezett férfit a tegnapi támadás helyszínének közvetlen közelében fogták el a hatóságok, ám a nyomozás során megállapították, nincs köze az esethez. Az ügyvédje a lapnak azt mondta: nemhogy nem volt köze a merénylethez, de a férfi még be is akart avatkozni a hentesbárddal hadonászó férfi lefegyverzésébe.

Tisztázatlan indíték

Szimbolikus helyszín. Két újságíró, egy nő és egy férfi megsérült egy hentesbárddal elkövetett támadásban a párizsi Charlie Hebdo szatirikus magazin régi szerkesztőségénél. A két sebesültet kórházba szállították, életük nincs veszélyben. A szerkesztőség ellen 2015-ben 12 életet követelő terrortámadást követtek el, amiért karikatúrát közölt Mohamed prófétáról.

A francia lapok egyöntetűen azt írják, hogy az esetet terrortámadásként kezelik. A fő gyanúsított egy 18 éves pakisztáni férfi, akit szintén a támadás helyszínének közelében tartóztattak le. Rajta kívül másik hat embert is őrizetbe vettek, kihallgatásuk folyamatosan zajlik.

A fő gyanúsított férfi három évvel ezelőtt, még kiskorúként érkezett Franciaországba felnőtt kíséret nélkül. A belügyminisztérium szerint az illető nem állt a rendvédelmi szervek megfigyelése alatt. Egy hónapja előállították tiltott fegyverviselés miatt – csavarhúzó volt nála –, de figyelmeztetés után elengedték.

Egyelőre tisztázatlan, hogy mi volt a támadó indítéka. Azt sem tudni, hogy az esetnek van-e bármi köze a Charlie Hebdóhoz, amelynek szerkesztősége ma már titkos helyen van. Ugyanakkor jelenleg folyik Párizsban a 2015-ös támadás feltételezett segítőinek, tizennégy gyanúsítottnak a tárgyalása, péntek délután az áldozatok özvegyei tettek vallomást. Az újság ráadásul nemrégiben újra megjelentette a 2015-ös támadást kiváltó gúnyrajzait Mohamed prófétáról, amiért ismét fenyegetéseket kapott.

Állandó terrorveszély

Gerard Darmanin francia belügyminiszter közben péntek este bejelentette: országszerte fokozzák azoknak a helyszíneknek és épületeknek a védelmét, ahol az elmúlt években iszlamista szélsőségesek terrortámadást hajtottak végre.

– Még mindig harcban állunk az iszlamista terrorizmussal

– hangsúlyozta a tárcavezető, példaként említve azt a párizsi kóserboltot, ahol 2015 januárjában négy zsidó tússzal végzett egy támadó, illetve a Bataclan klubbot is, ahol ugyanannak az évnek a novemberében három dzsihadista 89 embert mészárolt le.

Hozzátette azt is: a terrorizmus veszélye Franciaországban továbbra is állandó. Elmondta azt is, hogy a közelgő zsidó engesztelés ünnepe (jóm-kipúr) miatt a zsinagógákat is különleges védelemben részesítik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.