Frankhon már nem a fejlett Nyugat

Így nagyon nehéz a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezés.

Juhász Attila
2020. 04. 03. 7:20
MACRON, Emmanuel
Párizs, 2020. március 19. Emmanuel Macron francia elnök videókonferenciát tart a koronavírus-járványról a francia kormány tagjainak és a gazdasági élet vezetõinek részvételével a párizsi államfõi rezidencián, az Elysée-palotában 2020. március 19-én. Franciaországban a járvány januári kezdete óta 9134 fertõzöttet diagnosztizáltak, közülük 3626-an vannak kórházban, 931-en intenzív osztályokon. A halálos áldozatok száma 264-re nõtt. MTI/AP/Ludovic Marin Fotó: Ludovic Marin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkban sokakban él még a mai napig is az a téves meggyőződés, hogy a „fejlett Nyugaton” az élet minden területén minden szebb, jobb, értékesebb annál, mint ami adott esetben Magyarországon van.

Most éppen a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos védekezés kapcsán Franciaországból érkeztek olyan hírek, amelyek ennek épp az ellenkezőjét támasztják alá.

Miközben a magyarországi ellenzék nagy előszeretettel bírálja – mit bírálja, szidja – a magyar egészségügyet, addig mostanra kiderült, hogy Frankhonban az egészségügyi dolgozóknak (mentősöknek) sokszor 2009-ben (!) lejárt szavatosságú védőfelszereléseket kell viselniük, és – most kapaszkodjanak meg – nem valamelyik esetleg kevésbé fejlett régió egészségügyi intézményeiben, hanem a fővárosban, Párizsban.

Abban a Párizsban, ahol van olyan egészségügyi dolgozó, akinek havonta mintegy 1400 eurós fizetéssel kell beérnie, miközben a franciáknál 1200 euró körül van a minimálbér. Csak összehasonlításképpen: Párizsban egy 25 m²-es pici garzonlakás havi bérleti díja is 700-800 euró körül mozog.

A francia köztévé híradásából az is kiderül: nem sok hiányzik ahhoz, hogy alapvető gyógyszerek, mint a fájdalomcsillapító és a gyulladáscsökkentő, hiánycikké váljanak, miközben az egészségügyben rendszeresített védőmaszkok száma 2012 óta drámai mértékben csökkent. Az egyik, ezen védőfelszerelések gyártására szakosodott amerikai cég ki is vonult az országból, nem lévén igény a munkájukra. Legalábbis a balliberálisok irányította francia kormányzat részéről.

Ilyen körülmények között kell tehát helytállniuk a párizsi nővéreknek, asszisztenseknek és kell ellátniuk az egyre nagyobb számban a kórházakba érkező fertőzötteket.

Nem kell hozzá perfekt francia nyelvtudás – néha egy fordítóprogram használata is elég lehet –, hogy mindenki számára világossá váljék, a közösségi oldalakon kommentelő francia egészségügyi és szociális területen dolgozóknak milyen véleményük van a balliberális kormányzásról.

Csak remélni tudjuk, hogy náluk nem lesznek olyan, az apokalipszishoz hasonló állapotok, melyeket Olaszország egyes kórházaiban lehet látni.

És ha ez még nem lenne elég, az ottani közmédia arról is tudósított, hogy Franciaország mintegy 500 körzetében szinte nincs is térerő, a mobilhálózat rendkívül elavult, akadnak olyan területek, ahol szinte nincs értékelhető internethozzáférés. El lehet képzelni, hogy a koronavírus-járvány miatt ott is a négy fal közé szoruló diákok számára mennyi ideig tart a tanulmányaikhoz szükséges tananyagok oldalainak betöltése, letöltése.

Budapesten dolgozó idegenvezetőktől származó információ, hogy a hazánkba látogató francia turisták számára azonnal szembetűnő az itt tapasztalható tisztaság és a mobilhálózat fejlettsége.

Úgyhogy ezentúl mindenkit arra kérünk: kezelje kellő mértéktartással ezt a fejlett Nyugat vs. elmaradott Kelet nevezetű valótlanságot.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson ide: magyarnemzet.hu/poszt-trauma

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.