Haftar tábornok erői a tripoli repülőteret támadták

Forrás: MTI2020. 01. 22. 21:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A líbiai főváros, Tripoli egyetlen működő repülőterét támadták szerdán a Halífa Haftar tábornokhoz, a Líbiai Nemzeti Hadsereghez (LNA) hű erők – közölte a rivális, ENSZ-támogatású tripoli kormány egyik katonai szóvivője.

Mohamed Gnunu, a tripoli kormányhoz hű erők szóvivője egy közleményben arról számolt be, hogy hat rakéta csapódott be a közép-tripoli Mitiga repülőtéren. „Ez nyilvánvaló fenyegetés a légi közlekedésre nézve, egyúttal a tűzszünet újabb megsértését jelenti” – tette hozzá.

A támadás következtében ideiglenesen le kellett állítani a légi forgalmat a Mitigán – mondta Musztafa al-Madzsai, a tripoli székhelyű kormány egy másik katonai szóvivője. Ennek eredményeként a járatokat a Tripolitól körülbelül 200 kilométerre lévő Miszráta repülőterére irányították át – közölte a dpa német hírügynökséggel. A támadás nem követelt halálos áldozatokat, nem okozott károkat – tette hozzá.

A dpa szerint a tripoli kormányt támogató Törökország egy biztonsági tisztségviselője arról számolt be, hogy Haftar erői 11 csapást hajtottak végre a Mitiga repülőtér ellen, halálos áldozatok és károk nélkül. „Haftar folyamatosan figyelmen kívül hagyja a tűzszünetre vonatkozó globális felhívást” – fogalmazott egy közleményben.

Ezzel szemben Ahmed al-Miszmári tábornok, az LNA szóvivője azt mondta, hogy erői a mitigai repülőtérről felszálló török repülőgépet lőttek le. Állítása szerint a repülő LNA-egységeken akart rajtaütni Tripoli környékén.

Az állítólagos támadás néhány nappal azt követően történt, hogy vasárnap a líbiai konfliktusban érintett országok vezetőinek részvételével Líbia-konferenciát tartottak Berlinben, ahol a résztvevők megállapodtak abban, hogy betartják az ENSZ Líbiára vonatkozó fegyverembargóját és a tűzszünetet, továbbá nem támogatják a líbiai harcoló feleket.

A német hírügynökség szerint a mostani támadás a mindössze 10 napos, Oroszország és Törökország által szorgalmazott, Tripolira és környékére tűzszünet megsértését jelentené.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar tavaly április 4-én indította meg csapatait Tripoli elfoglalására. Döntését azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot a nemzetközileg elismert kormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban a tábornok valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése. A hadművelet megakadt, ám decemberben a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, valamint helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.