Hajlik az engedményre nyugdíjügyben a kormány

A tervezet egyik leginkább kifogásolt része az, hogy a kormány 2027-től 64 évre emelné a teljes jogosultság idejét.

Magyar Nemzet
2020. 01. 13. 14:15
France faces its thirty-eight consecutive day of strikes
Tiltakozók a párizsi République téren Fotó: REUTERS/Gonzalo Fuentes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia kormány kész visszavonni a vitatott nyugdíjreform tervezetéből a szakszervezetek részéről legnagyobb tiltakozást kiváltó pontot, amely alapján 2027-től 64 évre emelkedne a teljes jogosultság ideje – jelezte szombaton Edouard Philippe miniszterelnök a szociális partnerekhez intézett levelében, miközben országszerte folytatódtak az utcai tiltakozások. A nyugdíjreform célja, hogy a jelenlegi 42-féle nyugdíjrendszert egységesítse egy pontrendszer alapú rendszerben. A tervezet egyik leginkább kifogásolt része az, hogy a kormány 2027-től 64 évre emelné a teljes jogosultság idejét. A nyugdíjkorhatár jelenleg 62 év, amin nem változtatna a kormány, de az eddigi tervezet szerint ötszázalékos levonással büntetné azokat, akik 64 éves koruk előtt mennek nyugdíjba. A kormány által eddig javasolt új, egységesített rendszer tervezetében eltűnne a kötelező 43 évnyi munkaviszony a teljes jogosultsághoz, s 2027-től csak az kaphatna teljes összegű nyugdíjat, aki 64 évesen vonul vissza.

Tiltakozók a párizsi République téren
Fotó: REUTERS/Gonzalo Fuentes

A kormány és a szakszervezetek között folyamatosak az egyeztetések, a legnagyobb szakszervezet, az CFDT reformpárti, és közleményben üdvözölte a kormány szombati javaslatát.

A párizsi felvonulást – amelyhez a kormány gazdaságpolitikája ellen 2018 novembere óta minden szombaton tiltakozó sárga mellényes tüntetők is csatlakoztak – incidensek kísérték a délután folyamán. A több ezer fős tömegbe keveredett, fekete ruhába öltözött anarchisták a menet élén megjelenve kirakatokat törtek be, üzleteket fosztottak ki és megdobálták a rendőröket a Nation tértől a Bastille téren át a République tér felé tartó tiltakozó felvonuláson, írta az MTI.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.