Három levél ment Brüsszelbe

A brit miniszterelnök már ma megpróbálkozik a kilépési alku megszavaztatásával a Westminsterben. Tegnap Dominic Raab úgy vélekedett: a konzervatív kormánypártnak meglehet a szükséges többsége.

2019. 10. 21. 12:24
Led By Donkeys unfurl large crowd banner in London
EU-párti tüntetők ezrei lepték el a brit fővárost a hétvégén Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Tusk mielőbb felveszi a kapcsolatot az Európai Unió tagországai­val – az Európai Tanács elnöke ezt szombat éjjel közölte, miután kézhez kapta a Boris Johnson brit miniszterelnök által írt, a brexit elhalasztását kérelmező levelet. Az előzetes várakozásokkal ellentétben ugyanis Boris Johnsonnak a hét végén nem sikerült megszavaztatnia a londoni parlamenttel a Brüsszelben múlt héten tető alá hozott brexitmegállapodást. Sőt a képviselők elfogadtak egy módosító indítványt, amelynek értelmében a Nagy-Britannia EU-kilépésének feltételeit rögzítő alkuról részletesen törvénykezni kell az EU elhagyása előtt. A honatyák tehát egyelőre nem is szavaztak a kilépési megállapodásról. Mivel október 19-ig (szombatig) nem sikerült a brexitalkut elfogadtatni Londonban, Boris Johnsont törvény kötelezte arra, hogy az október 31-re tervezett kilépés dátumának kitolását kérje Brüsszeltől.

A miniszterelnök – aki a kezdetektől fogva a mielőbbi brexitet szorgalmazza – ezt szombat éjjel sajátos módon tette meg: kért is halasztást Brüsszeltől, meg nem is. Az első, Donald Tusknak címzett levelében a jogi kötelezettségeknek megfelelően ismertette a londoni parlament álláspontját, tehát kezdeményezte a brexit három hónappal történő meghosszabbítását, ám nem írta alá a dokumentumot. Egy másik Brüsszelnek szánt szöveg jogértelmezési jellegű, a harmadik levélben pedig Johnson a saját politikai véleményét fejtette ki, miszerint az EU és a szigetország számára is káros lenne a halasztás. Utóbbi dokumentumon már ott a miniszterelnöki szignó. Ebben a levélben Johnson kifejezi sajnálkozását amiatt, hogy a többi uniós vezetőnek még több időt és energiát kell áldoznia egy olyan ügyre, amelyről ő azt remélte, hogy a múlt héten – a brexitmegállapodás megkötésével – megoldódott.

EU-párti tüntetők ezrei lepték el a brit fővárost a hétvégén
Fotó: Reuters

Most az EU-n a sor, hogy értelmezze a jogi trükközést és/vagy a londoni parlament, vagy a miniszterelnök álláspontját karolja fel. Johnson számára Emmanuel Macron francia elnök jelentheti a segítséget, aki források szerint már szombat éjjel jelezte: ő sem akarja az újabb halasztást. Ahhoz, hogy a britek még legalább jövő januá­rig EU-tagok maradjanak, valamennyi tagállam beleegyezése szükséges.

A brit miniszterelnök már ma megpróbálkozik a kilépési alku megszavaztatásával a Westminsterben. Tegnap Dominic Raab külügyminiszter úgy vélekedett: a konzervatív kormánypártnak meglehet a szükséges többsége a sikerhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.