Hatályba lépett a határidő nélküli tűzszünet a Donyec-medencében

Dmitrij Peszkov a kölcsönös bizalom megerősítése felé vezető lényeges lépésként jellemeze a tűzszünetet.

Forrás: MTI2020. 07. 27. 16:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos fejlemény, hogy a Donyec-medencében hajnalban hatályba lépett a határidő nélküli tűzszünet, ám azt mindkét félnek maradéktalanul tiszteltben kell tartania – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Peszkov a kölcsönös bizalom megerősítése felé vezető „lényeges” és „pozitív” lépésként jellemezte a demarkációs vonal mentén az ukrán kormányerők és a szakadárok között nulla órakor életbe lépett tűzszünetet. Mint mondta, Oroszország nem léphet fel a fegyvernyugvás kezeseként, mert nem részese a konfliktusnak.

A délkelet-ukrajnai rendezésről egyeztető kontaktcsoport szerdán videokonferencián pótlólagos intézkedésekről állapodott meg a tűzszünet betartása érdekében. Ezek magukban foglalják a támadó és felderítő tevékenység és bármilyen repülőszerkezetek használatának tilalmát, valamint mindennemű tüzelés – beleértve a mesterlövész-tevékenység – beszüntetését. A felek emellett nem helyezhetnek el nehézfegyvereket lakott településeken.

A pótlólagos intézkedésekről szóló megállapodás majdnem pontosan egy évvel azután történt, hogy a felek 2019. július 21-én, több mint húsz fegyvernyugvási kísérletet követően kihirdették az úgynevezett határidő nélküli fegyvernyugvást.

Ez sem tartott azonban sokáig, és arra késztette a feleket, hogy kiegészítő mechanizmusokat keressenek a fegyvernyugvás betartásához, amelyek hétfő hajnalban léptek hatályba. Kijev azzal vádolta meg a szakadárokat, hogy az egyezmény életbe lépését követő egy órán belül már kétszer is, majd reggel kilenckor ismét megsértették a tűzszünetet. Az ukrán központi hatalom ellen harcoló fegyveresek ezt a vádat visszautasították.

Peszkov egyébként „konstruktívnak” és „gyakorlatiasnak” minősítette Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi, a tűzszünet életbe lépése előtt Kijev kezdeményezésére megtartott telefonbeszélgetését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.