Hírszerzői vádaskodás Romániában

Az 1989-es romániai események kapcsán továbbra is sokan állítják, hogy a forradalomban néhány külföldi titkosszolgálat is szerepet vállalt.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékülést tartott hétfőn a román a parlament két háza az 1989-es rendszerváltó forradalom kitörésének 30. évfordulója alkalmából, amelyen Klaus Johannis államfő arról is beszélt, hogy a kommunizmus a minden elemében a rosszat jelképezte. Mint mondta, visszautasít minden olyan próbálkozást, amely tagadja vagy kétségbe vonja a három évtizeddel ezelőtti antikommunista forradalmat. Johannis ezt követően Temesvárra utazott, ahol több, a forradalomra emlékező rendezvényen is részt vett.

Az 1989-es romániai események kapcsán továbbra is sokan állítják, hogy a forradalomban néhány külföldi titkosszolgálat is szerepet vállalt. Tőkés László ezzel kapcsolatban a Krónika című erdélyi napilapnak adott interjújában azt mondta, Nyugat-ellenes fóbiájuk miatt a volt kommunista országok minden belső elégedetlenség mögött valamilyen külső hatalmi beavatkozást gyanítottak. – Románia esetében a szovjeteket illetik azokkal a vádakkal, amivel korábban a kapitalistákat volt szokás megbélyegezni. Ez az oroszellenesség-képre vezethető vissza, de a magyar beavatkozás is ilyen vád. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy voltak titkosszolgálati beavatkozások, de ilyen esetben sem lehet felmenteni a Ceaușescu-rezsimet politikájának felelőssége alól – fogalmazott a temesvári forradalom kirobbantója. A volt református püspök szerint Ceaușescu rendszere lehetne az utolsó, amelyik követ vethet az ilyen módszerekre, miután a román hírszerzés élen járt a más országokban folytatott titkosszolgálati tevékenységével.

A magyar titkosszolgálat akkori esetleges erdélyi jelenlétével kapcsolatban Tőkés László arról beszélt, hogy bár erről nincs személyes tudomása, elvileg lehetett ilyen jelenlét, ahogyan keletnémet jelenlét is volt Nyugat-Németországban, vagy a kivándorlók tízezrei között a román titkosszolgálat beépítette ügynökeit Magyarországon is. – Van legitim, illetve kárhozatos beavatkozás. Példa rá az Egyesült Államok, hogy annak idején az amerikai kongresszus és Lantos Tamás (Tom Lantos néhai magyar származású amerikai képviselő – a szerk.) a rendelkezésükre álló eszközökkel beavatkoztak a volt kommunista tábor országainak életébe a legnagyobb kereskedelmi kedvezmény okán – hangsúlyozta az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Tőkés nemrég másodfokon is megnyerte a volt román titkosszolgálati vezetők ellen rágalmazás miatt indított pert. A hírszerzési exvezérek egy televíziós műsorban magyar kémnek nevezték az egykori temesvári lelkipásztort, és azt állították, hogy 1989-es ellenállása során pénzt kapott a magyar titkosszolgálattól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.