Hollandia az Európai Unió országai közül utolsóként kezdte meg az oltást

Közel két héttel az után, hogy a legtöbb európai uniós országban kezdetét vette a vakcináció, Hollandia szerdán megkezdte az oltásokat. A Mark Rutte vezette ország eddig is feltűnően rosszul kezelte a járványt, amit a politikus elismert a parlament keddi ülésén. Mint ismert, az ultraliberális kormányfő a járványkezelés helyett inkább Magyarországgal foglalkozott – írja az origo.hu.

Forrás: ORIGO.HU2021. 01. 06. 18:00
RUTTE, Mark
Brüsszel, 2020. július 17. Mark Rutte holland miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának elsõ napi ülésére érkezik 2020. július 17-én. A tagállamok vezetõi a koronavírus-járvány miatt utoljára februárban találkoztak személyesen. MTI/EPA/AFP pool/John Thys Fotó: John Thys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az AP tudósítása szerint első körben az idősotthonokban, és a kórházakban szolgálatot teljesítő dolgozók kapják meg a védőoltást. Elsőként Sanna Elkadiri ápolónak adták be a Pfizer-BioNTech közös gyártású oltóanyagát Veghelben.

A Mark Rutte vezette holland kormány komoly bírálatokat kapott azért, mert későn kezdte meg a vakcinációt.

Nagyon csalódott vagyok amiatt, hogy két héttel lemaradtunk más országoktól

– védekezett a kormányfő kedden a holland parlamentben.

Mark Rutte holland miniszterelnök
MTI/EPA/AFP pool/John Thys

Mint ismert, az ország tavasszal is látványosan rosszul kezelte a koronavírus-járványt. Hiába lehetett tudni, hogy Olaszországban egyre rosszabb a helyzet, a kormányzati intézkedések elmaradtak, így a turistáik sokáig gond nélkül utazhattak a fertőzött területekre.

A holland védekezést a halogatás és a késlekedés jellemezte tavasszal.

Emlékezetes, ahogy nevetségessé tette magát egy sajtótájékoztatón Mark Rutte miniszterelnök. Arról beszélt, hogy az emberek kerüljék a kézfogást, más üdvözlési formát válasszanak, majd rögtön, ahogy ezt mondta, kezet fogott a mellette álló közegészségügyi intézet egyik vezetőjével, aki figyelmeztette, hogy épp az előbb mondta, hogy nem szabad kezet fogni. Rutte ezután gyerekes módon nevetgélni kezdett, és még át is karolta az őt figyelmeztető szakembert.

Mark Rutte miniszterelnök másik ellentmondásos cselekedete volt a járvány alatt, amikor a kórházban haldokló 96 éves édesanyját nem látogatta meg az utolsó heteiben, hivatala szerint azért, mert be akarta tartani az összes egészségügyi előírást. Az asszony májusban meghalt.

Tavasszal még saját koalíciós partnerei is kritizálták, amiért kevés tesztet és kontaktkutatást végeznek.

Az őszi hullám alatt szintén késlekedett az intézkedések meghozatalával a holland kormány, aminek következtében drasztikus szigorításokat kellett bevezetni az országban. Az országban uralkodó elégedetlenséget jól jelezte, hogy augusztusban több holland nagyvárosban is zavargások alakultak ki. A járványhelyzet decemberre annyira rossz lett, hogy öt hétre teljesen bezárták az országot, csak az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak lehetnek nyitva. A bejelentéskor az is elhangzott, hogy a kijárási tilalommal járó rendkívüli intézkedések legalább öt hétig maradnak érvényben.

A liberális miniszterelnök tehát rengeteg hibát követett el a járvány kezelése során, annak ellenére, hogy az elmúlt három évben a szakértők többször is figyelmeztették az általa vezetett kormányt, hogy készüljön fel egy esetleges, Hollandiát is érintő járványra – elsősorban a 2014-15-ös Ebola-járvány tapasztalatai miatt.

Rutte azonban semmit sem tett a sikeres felkészülés érdekében, többször is

megpróbálta elterelni a figyelmet a hibáiról,

de már nemcsak az ellenzéki pártok, hanem koalíciós partnerei is kritizálták. Gyenge politikai teljesítményét Magyarország támadásával is megpróbálta elfedni. A tavaly július végén megtartott, a koronavírus-válság miatti helyreállítási alapról és a következő költségvetési ciklusról szóló uniós csúcsokon például a déli és közép-európai országokat támadta, különösen Magyarországot és Orbán Viktort.

Mindezidáig csaknem 12 ezren haltak meg a kór miatt Hollandiában, de ez a szám feltehetően magasabb, hiszen a hatóságok nem vizsgáltak meg minden tünettel rendelkező beteget.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.