Hőségrekordok dőltek meg Európa szerte

Forrás: MTI2019. 07. 25. 23:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdőlt a melegrekord Németországban, az észak-rajna-vesztfáliai Geilenkirchenben 40,5 Celsius fokot mértek – jelentette csütörtökön a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió. A hőség miatt leállítanak egy atomerőművet.

Az új melegrekord a Bajorország tartományi Kitzingenben 2015 nyarán regisztrált 40,3 Celsius fokos történelmi csúcsot váltja le, még szerdán regisztrálták a német hadsereg (Bundeswehr) geilenkircheni légi támaszpontján működő mérőállomáson. A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) csütörtökön ismerte el a mérés hitelességét, így 40,5 Celsius fok az új hivatalos melegrekord Németországban.

Meglehet, hogy a rekord rövid életű lesz, mert a DWD előrejelzése szerint a következő napokban még nagyobb lesz a kánikula. Az ország nagy részén 39-40 fok körül alakulhat a legmagasabb napi hőmérséklet, 30 fok alatti csúcshőmérsékletekre pedig csak a tengerparti területeken és a hegyvidékek 1000 méternél magasabban fekvő régióiban lehet számítani. Enyhülés vasárnaptól várható, a hűvös légtömegek heves záporokkal, zivatarokkal érkezhetnek meg.

A hőség miatt leállítják az Alsó-Szászország tartománybeli Emmerthalnál a település egyik részéről elnevezett Grohnde atomerőművet, mert egyre melegebb a Weser-folyó vize, amelyet a reaktor fűtésére használnak.

A tartományi környezetvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint a termelést várhatóan péntek dél körül függesztik fel. Akkorra várják, hogy a víz hőmérséklete meghaladja a 26 Celsius fokos határértéket. A hőség és a víz felmelegedése ugyan önmagában nem hátráltatná az erőmű működését, de a folyó élővilágának védelmében nem szabad még melegebb vizet a folyóba ereszteni. Az erőművet akkor indítják be ismét, amikor a Weser vize tartósan a kritikus határ alá süllyed, ami vasárnapra várható.

Az ország nagy részét a hőség mellett az aszály is sújtja. A Duna bajorországi szakaszán például a hajóforgalom korlátozására lehet szükség az egyre alacsonyabb vízállás miatt, és a tartomány több járásában a hatóságok a növényzet és az állatok védelmében megtiltották a lakosságnak, hogy vizet vegyenek a folyókból, patakokból.

Németországban 1881 óta vezetnek rendszeres feljegyzéseket a földfelszíni hőmérséklet alakulásáról. Az adatok azt jelzik, hogy az ország éghajlata melegedik, az év minden hónapjának átlaghőmérséklete emelkedett, és míg hidegrekordot több mint 70 éve nem regisztráltak, a melegrekordok 1990 óta megszaporodtak.

Megdőlt a júliusi brit hőségrekord

Megdőlt csütörtökön az eddigi júliusi hőségrekord Nagy-Britanniában.

A brit meteorológiai szolgálat csütörtök délutáni bejelentése szerint a London nyugati határában fekvő Heathrow repülőtéren 36,9 fokot mértek. Az eddigi júliusi brit hőségrekord 36,7 fok volt.

A meteorológusok 60 százalékos eséllyel jósolják, hogy csütörtökön megdől az abszolút országos melegrekord is, amely jelenleg 38,5 fok. Ezt 2003 augusztusában mérték a délkelet-angliai Kent megyében.

Az előrejelzés szerint a napi maximumhőmérséklet elérheti a 39 fokot.

A legnagyobb hőség Londonban és szélesebb térségében van, de Észak-Angliában és Skócia déli körzeteiben is 30 fok körüli hőmérsékleteket mérnek.

A brit vasúttársaságok kérték az utazókat, hogy csak akkor szálljanak vonatra, ha az feltétlenül szükséges. Az ilyen szélsőséges melegre nem méretezett sínhálózat ugyanis sok helyen meggörbülhet vagy felpúposodhat a forróságban, és ez késéseket, törléseket okozhat.

A vasúti pályahálózatot kezelő cég, a Network Rail szakértői szerint a sínszálak a levegőnél 20 fokkal magasabb hőmérsékletre is felforrósodhatnak.

A kánikula várhatóan péntektől megszűnik: a prognózis szerint egy atlanti hidegfront nyomán a következő napokban 22-24 fokos napi csúcshőmérsékletek lesznek, eső kíséretében.

Párizsban megdőlt a több mint hetvenéves melegrekord

Párizsban megdőlt csütörtökön 13 óra 42 perckor a több mint hetvenéves abszolút melegrekord 41 fokkal, de a hőmérséklet a délután folyamán még tovább emelkedik – közölte a francia meteorológiai szolgálat.

Az eddigi 40,4 fokos melegrekordot 1947. július 28-án mérték a francia fővárosban, ahol a Météo France csütörtökre 42 fokra jelezte előre a legmagasabb hőmérsékletet.

Hétfő óta sújtja erős hőhullám Franciaországot, egy hónapon belül a második, és ezúttal szinte az egész ország területét érinti: a száz megyéből nyolcvanban rendelt el hőségriasztást a Météo France, amire még soha nem volt példa. Párizsban és környékén szerda óta a legmagasabb a készültség, a többi megyében egy fokozattal alacsonyabb riasztás van érvényben.

A csütörtökre virradó éjjel volt nagy valószínűséggel a valaha mért legmelegebb éjszaka Franciaországban 21,4 fokos átlaghőmérséklettel, de a rekordot csak délután 6 óra után érvényesítik a hatóságok. Párizs utcáin egész éjjel nem ment 28 fok alá a hőmérők higanyszála.

Június végén csaknem egy hétig tartó kánikula volt Franciaországban: az intenzitása és kora nyári időpontja miatt rendkívüli hőhullám egy napján egyszerre több francia településen mértek az előző hőségrekordnál sokkal magasabb hőmérsékletet, s megdőlt a hőség abszolút rekordja is: június 28-án 46 Celsius-fokot mértek az Hérault megyei Vérargues faluban. Ez a rekord nagy valószínűséggel most nem fog megdőlni, de az ország északi részén lévő nagyvárosokban mindenhol megdőlhet a helyi abszolút melegrekord, erre számítanak Lille-ben, Rouenban, Dijonban és Strasbourgban is.

Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter arra emlékeztetett, hogy a legmagasabb szintű riasztás egészségügyi készültséget von maga után, hiszen először tapasztaltható ekkora meleg az északi megyékben, ahol a lakosság nem szokott hozzá ilyen hőséghez, ezért már nemcsak a kiemelten veszélyeztetett emberekre, az utcán élőkre vagy az egyedül élő idősekre figyelnek kiemelten a hatóságok, hanem mindenkire, miután az akár halálhoz is vezető kiszáradás fizikai megterhelés esetén bárkit érinthet.

Az egyre gyakoribb és a szakemberek szerint rendszeressé váló hőhullámok miatt a francia hatóságok számos elővigyázatossági intézkedést hoztak.

A kánikulát a felszínközeli ózon koncentrációjának megemelkedése kíséri, ezért Párizsban, Lille-ben, Lyonban és Annecy-ban kitiltották a leginkább szennyező gépjárműveket, a helyi lakosoknak pedig a hőhullám idejére ingyenessé tették a parkolást. Az uszodák sok helyen este 10 óráig, máshol éjfélig tartanak nyitva, és a közparkokat sem zárják le éjszakára, bárki ott töltheti az éjszakát. A mezőgazdaságot sújtó szárazság miatt a kormány előrehozta a termelőknek szánt uniós támogatások átutalását, ami egymilliárd eurós azonnali terhet jelent az államkincstárnak.

A kánikula miatt jelentősen megemelkedett a lakossági áramfogyasztás a héten, de a szolgáltatók szerint a termelés elegendő, mindent igényt ki tudnak elégíteni.

A francia állam vasúttársaság, az SNCF azt kérte, hogy aki teheti mondja le vagy halassza el csütörtökre tervezett útját, miután nem minden szerelvény légkondicionált, a hálózaton pedig jelentős késések várhatók.

Az előrejelzések pénteken nyugati irányból viharokkal érkezik a felfrissülés, s a hőmérséklet az egész országban 30 fok közelébe csökken.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.