Hosszú tárgyalások Bécsben

A voksolást Sebastian Kurz, az előző kancellár Osztrák Néppártja (ÖVP) fölényesen nyerte meg, így nem kérdés, hogy ismét a még mindig csak 33 éves politikus alakíthat kormányt.

2019. 10. 01. 6:44
Austrian federal elections
Sebastian Kurz a szociáldemokraták és a szabadságpárt vezetőjével az ORF-ben Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázasan tanácskoztak a kialakult helyzetről az osztrák pártok tegnap, az előre hozott parlamenti választások másnapján. A voksolást Sebastian Kurz, az előző kancellár Osztrák Néppártja (ÖVP) fölényesen nyerte meg, így nem kérdés, hogy ismét a még mindig csak 33 éves politikus alakíthat kormányt.

Az ÖVP az előzetes végeredmény szerint a voksok 38,4 százalékát szerezte meg, de 1,1 millió levélszavazatot még nem értékeltek ki. Kurz előző koalíciós partnere, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ezúttal jelentősen meggyengült az úgynevezett Ibiza-videó révén elhíresült kiszivárogtatási botrány nyomán.

Tíz százalékpontos veszteséggel 16 százalék körüli eredményt érhetett el, és Norbert Hofer pártelnök bejelentése szerint ellenzéki szerepre készül – ez ugyanakkor nincsen még kőbe vésve. Az 1945 után a bécsi politikát évtizedeken át uraló szociáldemokraták (SPÖ) 21,5 százalékkal mindenkori leggyengébb eredményüket érték el; emiatt tegnap lemondott Thomas Drozda pártigazgató.

Sebastian Kurz a szociáldemokraták és a szabadságpárt vezetőjével az ORF-ben
Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A Zöldek – két év kihagyás után – szenzációs, 12,4 százalékos eredménnyel tértek vissza a parlamentbe. Bécsben 19 százalékot kaptak, Vorarlbergben pedig a második legnagyobb párttá nőtték ki magukat.

Legkorábban is csak az elkövetkező napokban válhat világossá, melyik pártéval lehet a legkönnyebben összefésülhető az ÖVP programja. Maga a kancellárjelölt is elhúzódó egyeztetésekre számít. – Az én nézőpontomból három koalíciós lehetőség adódik: a szociáldemokratákkal, a Szabadságpárttal és a Zöldekkel, illetve a Zöldekkel és a (liberális) Neosszal.

A koa­líciós tárgyalások nem lesznek egyszerűek, mindamellett hálásak lehetünk, hogy mi vezethetjük azokat – mondta Kurz egy tegnapi interjúban. – Az ÖVP-nek az FPÖ-vel lenne a legkönnyebb kormányprogramot készítenie, alig van különbség köztük.

Az SPÖ-höz és a Zöldekhez viszonyítva távol esnek az álláspontok, ráadásul a Zöldek kormányzati szerepvállalásától tartanak Nyugaton, Németországban pedig komolyan számolnak azzal, hogy a következő berlini kormányt a Zöldek alakíthatják a CDU–CSU-val – mondta lapunknak Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, aki a német sajtóban is megjelent beszámolókra is alapozva állítja, a Kurz-kormányt megbuktató Ibiza-videó hátterében Angela Merkel német kancellár állt.

Mégpedig azért, mert Kurz álláspontja a migrációs kérdésben homlokegyenest az ellenkező volt Merkeléhez képest, amit utóbbi nem engedhetett meg magának. Kurz a tegnapi interjúban megerősítette: „Nekünk Ausztriában ugyanúgy fontos, mint korábban, hogy eldönthessük, ki élhet nálunk”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.