Ilyen az élet a seattle-i „autonóm zónában”

Van egy sötét oldala is a virágokkal és kiskutyusokkal ábrázolt rendőr nélkül maradt városrésznek.

Magyar Nemzet
2020. 06. 13. 13:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tüntetők foglaltak el egy nagyjából hat háztömbnyi területet Seattle-ben, amit Capitol Hill Autonóm Zónának (CHAZ) neveztek el. Hogy milyen az élet a „rendőrmentes övezetben”? Az amerikai médiabeszámolók felemásak.

A helyi The Seattle Times riportja szerint alapvetően békés. Az emberek politikai témákban vitafórumokat szerveznek, beszélgetnek, verseket olvasnak, főzőcskéznek. A helyi vállalkozások ingyenes élelmet, innivalót tesznek ki a tüntetőknek. Néhányan – mintha komolyan vennék, hogy hosszú távon is önellátó életre kell berendezkedni – már közösségi kerteket művelnek, és megkezdték a szemétszállítás megszervezését.

– Ez fantasztikus! Nekem nincs családom, ahova mehetnek, de ez olyan, mint egy rohadt nagy család! – nyilatkozta a lapnak a 22 esztendős Isaiah Warilla, aki kutyájával egy sátorban táborozik az út mellett. A kutyusok, virágok és művészet rendre visszaköszönnek a képeken, megerősítve, hogy rendőrök nélkül is milyen békés a városrész.

A The Seattle Times hírei szerint mintha két részre szakadtak volna a demonstrálók. Egyesek valódi függetlenséget szeretnének, már a névtáblák leszerelésébe kezdtek, mások – a valóság talaján maradva – a tiltakozás egyik formájaként tekintenek a történtekre. A szónokoknak már azt kellett hangsúlyozniuk beszédeikben, hogy ez nem buli, hanem tüntetés. – Autonóm zónák a sci-fi regényekben léteznek. Ez egy tüntetés! – hangsúlyozta egyikük.

Egy másik szónok „kihívást” intézett a fehér állampolgárokhoz, hogy adjanak tíz dollárt minden feketének, akivel találkoznak, de olyan is volt, aki, már a novemberi elnökválasztásra gondolva, a szavazás fontosságáról beszélt.

 

Hasonló tapasztalatokról számoltak be például az Insidernek is az autonóm zóna lakói. – Akivel csak beszéltem, nagyobb biztonságban érzi magát – bizonygatta a riporternek Jack, aki megtorlástól tartva neve elhallgatását kérte. Azt ő is elismerte, hogy a terület „határát” fegyveresek őrzik, de szerinte senkit nem kényszerítenek semmire.

A jobboldali sajtó beszámolói szerint a történetnek van sötét oldala is. A Fox News meg nem erősített rendőrségi forrásokra hivatkozva például arról írt, hogy néhány helyi lakost és üzletet „megvámoltak”, és fegyveresek arra kényszerítik az embereket, hogy igazolják magukat. Beszédes az is, hogy a demonstrálók listát készítettek szükségleteikről, amelyen olyan cikkek is szerepelnek, mint cigaretta és energiaital. Olyan Twitter-üzeneteket is találtak, amelyekben arra szólítják fel a „feketéket és barnákat”, hogy vásároljanak fegyvert, mások ellenállásra buzdítottak a rendőrséggel szemben. A hatóságok közben arról panaszkodtak, hogy a blokád miatt a 911-en beérkező vészriasztásokra háromszor annyi időbe telik reagálni, ami megengedhetetlen.

A Breitbart megjegyzi, ahhoz képest, hogy a tüntetők ellenzik a kerítéseket és határokat, a CHAZ-nak is van fallal védett határa. Úgy látszik, az autonóm zóna „polgára” sem lehet akárki; közöltek egy olyan felvételt is, amelyen egy fehér férfit szidalmak közepette, de nem tettlegesen „kivezettek”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.