Indiában megállíthatatlanul elszabadult a vírus

Újabb 401 ezer új esetet regisztráltak, de a valós esetek ötször, akár tízszer magasabbak lehetnek.

Magyar Nemzet
2021. 05. 01. 10:30
null
Hamvasztóhely Újdelhiben. Már nem bírják a tempót. Fotó: Idrísz Mohammed Forrás: MTI/EPA/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csőstül jön a baj Indiában: nem elég, hogy napok óta rekordot dönt az új koronavírusos megbetegdések száma, szombaton egy kórház Covid-osztálya is kigyulladt, 18 életet követelve. A földszinti épületből 31 pácienst sikerült kimenekíteni, az ő állapotuk stabil, egy másik egészségügyi intézményben helyezték el őket. A tűz oka egyelőre ismeretlen, a hatóságok vizsgálatot indítottak. A tragédia alig egy héttel azután történt, hogy egy másik Mumbai közeli kórházban is lángok csaptak fel egy intenzív osztályon, 13 ember életét kioltva.

A baleseteknek köze lehet ahhoz is, hogy az indiai egészségügyi rendszer teljesítőképessége határához ért – vagy már át is lépte azt – a koronavírus-járvány elszabadulása miatt. Szombaton ismét új rekordot, több mint 401 ezer új fertőződést jelentettek az 1,3 milliárdos országban, de szakértők egyetértenek abban, hogy tesztek hiányában a valós számok ennél sokkal magasabbak, akár öt vagy tízszeresek is lehetnek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a múlt héten világszerte regisztrált esetszám 38 százalékát Indiából jelentették. Ahogy az pénteki galériás cikkünkből is kiderül, az állapotokat már Dante poklához hasonlítják, olyan sok a halott, hogy a temetkezési vállalkozók és krematóriumok nem bírják a tempót.

Hamvasztóhely Újdelhiben. Már nem bírják a tempót
Fotó: MTI/EPA/Idrísz Mohammed

Jelentések szerint a kórházak lényegében beteltek, a betegeket nem tudják hol elhelyezni. De ha valaki mégis helyet kap, az egész országban hiány van oxigénből, amely az egyik alapja a súlyos koronavírusos esetek kezelésének. A Deutsche Welle rámutatott, India alapvetően képes lenne elegendő, nagyjából napi hétezer tonna oxigén előállítására elsősorban ipari, de az egészségügyben is felhasználható forrásokból. A problémát inkább a szállítás jelenti, a folyékony oxigént ugyanis nagyon alacsony hőmérsékleten, különleges tankerekben lehet szállítani, ezekből azonban nincs elég.

Az emberek elkeseredésükben már a közösségi médiában keresnek oxigént, vérdonort vagy gyógyszereket. Virágzik a fekete piac, a bolti árak többszöröséért árulják a gyógykészítményeket, amihez még hozzá lehet jutni.

A hiányon némileg enyhíthet, hogy óriási nemzetközi összefogás valósult meg India megsegítésére, már több mint negyven ország ajánlott fel támogatást.

A járvány elszabadulásért sokan a Narendra Modi vezette kormányt okolják, amiért nem tiltották be a több millió embert vonzó hindu vallási fesztiválokat és politikai gyűléseket. A Reutersnek nyilatkozó tudósok állítják, szakértői csoportjuk már márciusban figyelmeztetett, hogy egy új, az előzőnél fertőzőbb mutáns fenyegeti az országot, és további szigorításokat javasoltak. Az nem derült ki, hogy véleményük eljutott-e a miniszterelnök asztalára. Áprilisban még Modi arról beszélt, mindenképpen el szeretné kerülni az újabb teljes lezárást, az csak utolsó lehetőségként jöhet szóba. A kijárási tilalom, a maszkviselés, a higiéniás szabályok betartatásával egyébként egyedi módszereik ellenére is megküzdöttek az indiai hatóságok.

Egyelőre nem látszik a fény az alagút végén, az oltás sem kínálhat reményt, eddig a lakosság alig kilenc százaléka kapott legalább egy dózist valamilyen vakcinából. Közben India több államából jelentették pénteken, hogy kifogytak a koronavírus elleni oltóanyagból, így az országban elmarad a hét végére tervezett nagyszabású oltási kampány.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.