Információt ajánlott a máltai újságírónő-gyilkosság két gyanúsítottja

Elnöki kegyelmet remélnek súlyos bizonyítékokért cserébe.

MTI
2021. 03. 23. 20:43
Photos of assassinated Maltese journalist Daphne Caruana Galizia and Slovak journalist Jan Kuciak and his fiancee Martina Kusnirova are seen on a makeshift memorial to Caruana Galizia, who was killed by a car bomb in 2017, in Valletta
Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságírónő arcképe, alatta Ján Kuciak és menyasszonya fotója egy máltai emlékhelyen Fotó: Darrin Zammit Lupi Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elnöki kegyelemért folyamodott kedden Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró gyilkossági ügyének két vádlottja, és cserében információk kiszolgáltatását ajánlotta fel.

A két testvér, Alfred és George Degiorgio azt állította, hogy olyan bizonyítékaik vannak, amelyek magas rangú politikusokat hoznak kapcsolatba a 2017-es gyilkossági üggyel és más bűncselekményekkel is.

A sajtókommentátorok megjegyzik, hogy az ügy harmadik gyanúsítottja, Vincent Muscat pontosan egy hónapja vallotta magát bűnösnek, és beleegyezett, hogy terhelő vallomást tesz a Degiorgio testvérek és mások ellen. Vincent Muscatot tizenöt év szabadságvesztésre ítélte az ügyben eljáró bíróság. Alfred Degiorgio kegyelmi kérvényében azt állította, hogy a gyilkossági ügyben terhelő információ birtokában van egy volt máltai miniszterre és egy hivatalban lévő tárcavezetőre is egy rablási kísérlet ügyében. George Degiorgio pedig azt állította, hogy két megoldatlan robbantási és egy másik gyilkossági ügyről vannak értesülései. A kegyelmi kérvényeket a máltai rendőrfőnök és a főügyész fogja megvizsgálni, míg a végső döntést a máltai kormány hozza meg.

A meggyilkolt hölgy fotójával vonulnak fel az igazságot követelő tüntetők
Fotó: Reuters

A meggyilkolt újságírónő családja által létrehozott Daphne Caruana Galizia Alapítvány ellenezte, hogy a két vádlott kegyelmet kapjon. Az ügyben koronatanúnak bizonyuló Melvin Theuma taxisofőr korábban beismerte, hogy pénzt adott át Yorgen Fenech milliárdos üzletembertől Muscatnak, valamint George és Alfred Degiorgiónak a gyilkosság végrehajtására. A gyilkosság megrendelésével vádolt Fenech tagadja bűnösségét.

A korrupciós ügyek felderítésével foglalkozó máltai oknyomozó újságírónőt 2017 októberében egy autójába rejtett pokolgéppel gyilkolták meg. Caruana Galizia számos, a szervezett bűnözéssel összefüggő – korrupciós és pénzmosással kapcsolatos – ügyet derített fel, ami miatt több, magas pozícióban lévő máltai politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.