Iraki kormányfő: Jogosak a tüntetők követelései

Jogosnak nevezte pénteken Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök az iraki tüntetők követeléseit, és ígéretet tett arra, hogy a kormány teljesíteni fogja őket.

Forrás: MTI2019. 10. 04. 10:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Jogos a korrupció elleni harc követelése, és érthető a fiatalok jövője iránti aggodalom, mi pedig helyt adunk minden törvényes követelésnek” – jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve: mindez nem pusztán „üres ígéret” a kormány részéről.

Felszólította azonban a tüntetőket arra is, ne hallgassanak olyanokra, akik reménytelenséget igyekeznek kelteni, és ne engedjék, hogy a demonstrációk erőszakba torkolljanak.

A kedd óta tartó, a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és az elégtelen közszolgáltatások miatt kirobbant tüntetésekben legkevesebb harminc ember, köztük két rendőr vesztette életét. Az iraki emberi jogi kormánybizottság szóvivője, Ali al-Bajáti az EFE spanyol hírügynökségnek csütörtökön azt mondta, hogy legalább 1509 ember, köztük a biztonsági erők négyszáz tagja sebesült meg az utcai összecsapásokban.

Az internet működését figyelő NetBlocks csoport szerint az ország csaknem 75 százalékában blokkolták az internetelérést, de az asz-Szumaríja nevű iraki televíziós társaság szerint a szolgáltatást azóta a legtöbb helyen visszaállították.

A héten a kormány korrupcióellenes hivatala csaknem ezer, sikkasztással gyanúsított dolgozónak mondott fel az állami szférában, elemzők szerint azért, hogy így bizonyítsa elkötelezettségét a korrupció elleni harcban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.