Joe Biden: A szankciók károsak az amerikai–európai viszonyra

Az elnök elmondta, miért döntött az Északi Áramlattal kapcsolatos szankciók feloldása mellett.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 26. 9:35
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök azt mondta kedden, hogy azért döntött az Északi Áramlat–2 gázvezeték kivitelezőjére és annak vezérigazgatójára kiszabott szankciók feloldása mellett, mert a projekt már szinte teljesen elkészült, és

a szankciók fenntartása kárt tenne az Egyesült Államok Európához fűződő kapcsolataiban.

Biden, aki első európai látogatására és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való első találkozójára utazik júniusban, újságíróknak azt mondta, hogy kezdettől ellenezte az új csővezetéket, de visszalépett a büntetőintézkedésektől, mert a vezeték már szinte teljesen elkészült, amikor ő hivatalba lépett idén januárban. A szankciókat még elődje, a republikánus Donald Trump elnöksége idején vetették ki.

Az amerikai külügyminisztérium egy múlt héten nyilvánosságra került jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy az Északi Áramlat–2 mögött álló német vállalat és annak vezérigazgatója, Matthias Warnig, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese, büntetőintézkedésekkel sújtható tevékenységet folytattak, de az Egyesült Államoknak nemzetbiztonsági érdeke, hogy lemondjon a szankciókról.

Biden szerdán azt is kijelentette, hogy a német fél ismeri az aggodalmait. – Tudják, milyen határozott érzéseim vannak (ezzel kapcsolatban), és azt remélem, együtt tudunk majd működni abban, hogy miképp kezeljék az ügyet a továbbiakban ebből a szempontból – fogalmazott az elnök. Angela Merkel német kancellár kedden úgy nyilatkozott, hogy további megbeszélésekre számít az Egyesült Államokkal az Északi Áramlat–2 projekttel szembeni szankciók feloldását követően.

A Gazprom orosz energetikai konszern és nyugati partnerei mindent elkövetnek a csővezeték építésének mielőbbi befejezéséért, hogy a Balti-tenger alatt még több földgázt szállíthassanak Németországba. A jelenleg mintegy 95 százalékos készültségben lévő projekt ugyanakkor azt jelenti, hogy az orosz földgázszállítások a jövőben elkerülik majd Ukrajnát, megfosztva az országot a jövedelmező tranzitdíjaktól.

Mint arról nemrég beszámoltunk, a szankciók feloldása kapcsán a republikánusok és a Trump-adminisztráció egykori tagjai képmutatással vádolták meg a demokratákat, akik lépten-nyomon orosz ügynöknek nevezték Donald Trumpot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.