Johnson egymaga szakíthatja szét a szigetországot

Boris Johnson potenciális miniszterelnöksége az EU-ellenesek és unióbarátok közötti szakadék mélyítése mellett a skót függetlenségi törekvéseknek is lökést adhat. Nagy-Britanniában most a bulvársajtó segítségével indult utolsó roham a megosztó politikus ellen.

Judi Tamara
2019. 06. 26. 14:12
PM hopeful Boris Johnson leaves his home in London
Nem csak a bulvársajtóban támadják a szókimondó aspiránst Fotó: Simon Dawson Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkenni látszik Boris Johnson előnye a brit Konzervatív Párt vezetéséért – így a miniszterelnöki székért – folytatott küzdelemben. A londoni expolgármester és egykori brit külügyminiszter június közepén még a választók 36 százalékának támogatását tudhatta magáénak szemben riválisával, Jeremy Hunt brit külügyminiszterrel, akit ekkor a britek 28 százaléka favorizált. A Survation elemző a hét elején ugyanakkor már csak 32 százalékot jósolt Johnsonnak, Hunt támogatottságát pedig 29 százalékra mérte.

Azt hihetnénk, hogy a brexit kapujában toporgó szigetország a túl keményvonalas Európa-politikája miatt kezd elfordulni saját Donald Trumpjától, pedig a lejtmenet hátterében egy egyszerű botrány áll. Emlékezetes, Johnson múlt pénteken olyannyira összeveszett élettársával, hogy a szomszédoknak – akik szemfüles módon fel is vették, majd megszellőztették a beszélgetést – rendőrt kellett hívniuk. A miniszterelnöki szék botrányoktól egyébként sem mentes várományosa azóta sem kommentálta a családi vitát, viszont a tegnapi lapok címlapján már egy szerelmes fotó virított róla és kedveséről. A rossz nyelvek szerint azért, hogy a választás célegyenesében is a boldog, családos ember látszatát kelthesse.

Nem csak a bulvársajtóban támadják a szókimondó aspiránst
Fotó: Reuters

„Johnson valóban nagyon szórakoztató, és londoni polgármesterként is népszerű volt, de nem való kormányzati pozícióba. Tényleg semmi más nem érdekli, csak saját maga” – ezt már Johnson egykori főnöke, a Daily Telegraph lap volt főszerkesztője írta egy tegnapi cikkében, arra figyelmeztetve: a konzervatív képviselők – akiknek a szavazataival a politikus az utolsó körig jutott – Trumpéhoz hasonlító, „celeb” vezetést akarnak megvalósítani Nagy-Britanniában.

A teljes képhez tartozik, hogy július végén a politikai vezetés helyett már a 160 ezres konzervatív párttagság fog dönteni a következő brit miniszterelnök személyéről. – Valóban ők jelentik Johnson célközönségét. Ezen a ponton semmi más nem érdekli őket, csak a brexit végrehajtása. Johnson pedig pontosan tudja, mit kell üzennie ahhoz, hogy a fejére rakják a koronát – mondta lapunknak Brüsszelben egy brit konzervatív forrás. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy, a konzervatív párttagok körében végzett friss felmérés kimutatta: a toryk több mint hatvan százaléka inkább hagyná veszni Skóciát, mint hogy a brit kilépés ne valósuljon meg. Az üzenet oda-vissza szól: a Panelbase kutatása szerint most, Theresa May miniszterelnöksége alatt a skótok 49 százaléka pártolja a függetlenedést. Johnson hatalomra kerülésével utóbbi 53 százalékra ugrana fel. – Johnson megosztó figura. Skóciában különösképp. A királyság többi részén a függetlenedés lehetősége nem lebeg az emberek szeme előtt – magyarázta forrásunk.

– Kicsi az esély rá, de a remény hal meg utoljára – felelt arra a felvetésre, hogy Johnson miniszterelnökként képes lehet-e szélesebb tömeg, és nem csak a keményvonalas toryk megszólítására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.