Jóváhagyták a Johnson & Johnson vakcináját az Egyesült Államokban

Az egydózisú oltóanyag használatát az Európai Gyógyszerügynökség várhatóan márciusban engedélyezi.

2021. 02. 28. 12:21
null
-, 2021. február 5. 2021. február 5-én a Johnson & Johnson amerikai multinacionális vállalat által közreadott kép annak kizárólagos tulajdonú leányvállalata, a belga székhelyû Janssen Pharmaceutica gyógyszergyártó által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagot tartalmazó fiolákról az Egyesült Államokban 2020. december 2-án. A Johnson & Johnson 2021. február 4-én kérelmet nyújtott be az amerikai hatóságokhoz, hogy engedélyezzék egydózisú vakcinájának használatát. MTI/AP/Johnson & Johnson Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóváhagyta az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) az egydózisú Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinájának sürgősségi alkalmazását.

Az amerikai vállalat oltóanyaga a harmadik, amely megkapta a felhasználási engedélyt az Egyesült Államokban.

Június közepéig várhatóan százmillió dózist állítanak elő az országnak a vakcinából, az első adagok már a következő héten elérhetőek lehetnek az amerikai lakosságnak.

A Johnson & Johnson amerikai multinacionális egészségügyi vállalat székházának folyosója a New Jersey állambeli New Brunswickban
Fotó: MTI/AP/Mel Evans

– A jó hírek ellenére arra ösztönzök minden amerikait, hogy továbbra is mosson kezet, tartson távolságot másoktól, és hordjon maszkot. Ahogyan azt már többször elmondtam, az új vírusvariánsok terjedésével a dolgok sokkal rosszabbra fordulhatnak

– mondta el nyilatkozatában Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke.

A Johnson & Johnson-vakcina előnye, hogy költséghatékonyabb a Pfizer–BioNTech és a Moderna oltóanyagaival szemben, illetve nem igényel különleges hűtési technikát, elegendő hűtőszekrényben tárolni kettő–nyolc Celsius-fokon. Különlegessége, hogy csupán egyszeri beadást igényel, amely után 66 százalékos teljes védettséget biztosít. A betegség súlyos lefolyása ellen pedig 85 százalékban véd – ezt három földrészen végzett klinikai vizsgálatok eredményei támasztják alá. Az adatok alapján az amerikai gyógyszergyártó oltóanyaga erős védelmet biztosít a dél-afrikai vírusvariáns ellen is.

– Minél több nagy hatásfokú vakcinát tudunk bevetni, annál jobb

– fogalmazott a jóváhagyás előtt Anthony Fauci, az amerikai szövetségi kormány járványügyi illetékese.

Dél-Afrika még nem engedélyezte a vakcina vészhelyzeti felhasználását, de már elkezdte beoltani az egészségügyi dolgozóit az oltóanyaggal egy vizsgálat keretében.

Beoltanak egy dél-afrikai egészségügyi dolgozót a Johnson & Johnson amerikai gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinájával egy fokvárosi kórházban 2021. február 17-én
Fotó: MTI/AP/Nardus Engelbrecht

Az Egyesült Államokon kívül eddig Bahrein az egyedüli ország, amely már jóváhagyta a Johnson & Johnson oltóanyagának vészhelyzeti alkalmazását.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) várhatóan március 11-én engedélyezi a vakcina sürgősségi felhasználását

– tudta meg a Bloomberg hírügynökség.

Így, ha megkapja a jóváhagyást, a Johnson & Johnson vállalaté lehet a negyedik oltóanyag – az AstraZeneca, a Pfizer–BioNTech és a Moderna vakcinák mellett –, amelyet az Európai Unió alkalmaz majd.

A Johnson & Johnson által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagot tartalmazó fiolák
Fotó: MTI/AP/Johnson & Johnson

Brüsszel eddig 200 millió adagot rendelt az egydózisú vakcinából, amelyből az év végéig egymilliárd dózis legyártását ígéri az amerikai vállalat. Az EU-n kívül az Egyesült Királyság, Kanada és a szegényebb országokat ellátó COVAX vakcinabeszerzési program is jelezte már igényét a gyártó felé.

A koronavírus mindeddig az Egyesült Államokban követelte a legtöbb áldozatot: az országban már több mint félmillió ember halt bele a betegségbe. A világjárvány kitörése óta a fertőzöttek száma meghaladja a huszonnyolc milliót, a beoltottak száma pedig mintegy 73 millió. Az ország oltási kampánya jelenleg a Pfizer–BioNTech és a Moderna vakcinákkal történik, amelyekből naponta körülbelül 1,3 milliót regisztrálnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.