Kaczynskiék száznapos programja

Magyar Nemzet
2019. 10. 08. 15:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke és Mateusz Morawiecki kormányfő ismertette tegnap azokat a jóléti intézkedéseket, amelyeket a vasárnapi választási győzelem esetén a kormányzás első száz napján kezdeményeznek. Az öt pont a kisvállalkozók által fizetett társadalombiztosítási járulék csökkentését, a 13. és a 14. havi nyugdíj kifizetését tartalmazza, továbbá az egészségügyben az új betegségmegelőzési vizsgálatcsomag bevezetését a negyven évnél idősebbeknek, városi elkerülőutak megépítését, valamint a lengyel gazdáknak járó támogatások felzárkóztatását a nyugat-európai szinthez. A tegnapi sajtóértekezleten Kaczynski elmondta: a PiS már az új kormányzati ciklus első száz napján olyan kormányprogramokat fogad el, melyek lehetővé teszik e pontok megvalósítását.

Mateusz Morawiecki elmondta: az alacsonyabb társadalombiztosítási díj mintegy háromszázezer kisvállalkozást érint, átlagban havi ötszáz zloty (mintegy 38 500 forint) megtakarítást jelent majd azoknak a vállalkozóknak, akik maximum tízezer zloty (769 ezer forint) bruttó bevételt, valamint maximum hatezer zloty (461 ezer forint) jövedelmet érnek el havi átlagban. A közúti körgyűrűk építésének költségeit részben az állami költségvetésből, részben uniós támogatásból fedezik. Az agrártámogatási program viszont a 2020 utáni uniós költségvetésről szóló tárgyalásokkal, az európai kohéziós politikával függ majd össze – mondta.

A PiS választási programja előterében a biztonságpolitikai témák mellett éppen a gazdasági és társadalompolitikai intézkedések szerepelnek. A kampány során a PiS az aktuálisan felmerülő társadalmi témákra is reagált, kiállva a hagyományos családfelfogás, a keresztény értékek védelmében. Felmérések szerint a PiS a vasárnapi választáson újból abszolút többségre tehet szert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.